Siffrorna avslöjar: Så många poäng har VIK tappat sent

Sporten har gått igenom samtliga Västerviks IK:s matcher hittills och hittat hur många poäng man tappat eller tagit i slutskedet av en match.

Ishockey2021-01-12 19:16

När VIK på måndagskvällen föll borta mot AIK var det omgång 27, vilket är strax förbi mittpunkten av den hockeyallsvenska grundseriens 52 omgångar. Av dessa 27 har 12 gått till förlängning eller straffar – bara det är extremt många. Närmast är Södertälje som spelat extra ishockey i 8 matcher. Men faktum är att det snarare är regel än undantag att VIK:s matcher avgörs sent och med små marginaler. Sporten har gått till botten med alla matcher.

Först lite mer statistik, som vi ska bära med oss i den här genomgången. Förutom de 12 kryssen – som vi kommer att återvända till strax – har ytterligare sex matcher avgjorts i ordinarie tid men med ett måls marginal åt något håll. Lägg därtill att i två fall har marginalen sträckts till två mål med hjälp av ett sent mål i tom bur. Då återstår bara sju matcher som varit "bekväm" för något lag.

Det är dessa kategorier vi kommer att förhålla oss till. Vi börjar givetvis med att syna de många kryssmatcherna och vad som föranlett dem. Dessa går också att bryta ner i 3 kategorier: tappade poäng, odramatiska kryss och comebacks.

Övertidsmatcher

Det började redan i omgång två, borta mot Mora. VIK ledde med 3–1 med halva tredje perioden kvar men tappade till 3–3 med mindre än fyra minuter kvar. Michael Kaplas mål gav extrapoängen till VIK.

Kategori: Tapp. Summa slutskedepoäng (hur många poäng man tar gentemot hur många man "borde" tagit): –1.

En knapp vecka senare spelade man hemma mot Södertälje där man vann 2–1 efter straffar. 1–1 var ställningen efter två perioder.

Kategori: Odramatiskt. Summa slutskedepoäng: –1.

Den 20 oktober var man i Mora igen. Då gjorde Mora vad som såg ut att vara segermålet med 3:30 kvar en VIK tog ut målvakten och fick in kvitteringen via Victor Öhman. Mora vann sedan i straffläggningen.

Kategori: Comeback. Summa slutskedepoäng: +/- 0.

Hemma mot AIK den 2 november vann VIK med 3–2 på straffar. VIK kvitterade till 2–2 nio minuter in i tredje perioden.

Kategori: Odramatisk. Summa slutskedepoäng: +/- 0.

VIK mötte Västerås hemma två gånger i november, 6:e och 11:e. Båda matcherna slutade med 2–1 efter övertid eller straffar där lagen tog extrapoängen varsin gång. Båda gångerna stod det 1–1 efter första perioden.

Däremot blev det dramatiskt borta mot Väsby den 18 november. VIK hade 2–0 efter två spelade perioder men tappade i den tredje perioden, kvitteringen kom med sex minuter kvar. VIK vann i övertid.

Kategori: Tapp. Summa slutskedepoäng: –1.

Två dagar senare var det lite samma visa igen. VIK föll på straffar, 3–4, hemma mot Björklöven. Man var påväg mot tre fina poäng men gästerna kämpade in en kvittering med en minut kvar och var till och med fräcka nog att ta extrapoängen.

Kategori: Tapp. Summa slutskedepoäng: –3.

Borta mot Södertälje den 6 december jobbade sig VIK tillbaka från ett 3–1-underläge och tvingade fram en övertid, även om det var gott om tid kvar att avgöra i ordinarie. Kellen Jones satte 3–3 med åtta minuter kvar. Lite godtyckligt tar vi med den här matchen på "comeback"-listan. SSK vann på övertiden sen.

Kategori: Comeback. Summa slutskedepoäng: –2.

Hemma mot Almtuna den 9 december fick VIK, trots en bra insats, "bara" med sig två poäng. Med mindre än fyra minuter kvar kvitterade Almtuna men Oskar Drugge sköt extrapoängen till VIK i spel 4 mot 3.

Nu börjar vi närma oss nutid. Den 8 januari förlorade VIK med 4–3 på straffar mot Modo. Med två minuter kvar kvitterade Patrik Karlkvist och tog matchen till extratid och Adam Rockwood sköt segern till hemmalaget.

Kategori: Tapp. Summa slutskedepoäng: –5.

Och nu senast då, mot AIK. Säker 2–0-ledning med en dryg minut kvar förvandlades till straff-förlust.

Kategori: Tapp. Summa slutskedepoäng: –7.

Det var övertidsmatcherna. Lägger vi till de matcher som slutat med uddamålsförlust i ordinarie tid blir det faktiskt än värre.

undefined

Uddamålsförlust

Den 16 oktober ledde VIK med 3–1 mot Väsby halvvägs igenom den tredje perioden men en otroligt stark vändning från nykomlingarna lämnade VIK utan någon poäng alls vilket i vår kalkyl räknas som tre förlorade poäng.

Summa slutskedepoäng: –10.

Två dagar senare var VIK nära en meriterande poäng i Umeå mot Björklöven men ett sent PP för hemmalaget grusade de poängchanserna. Löven vann 3–2. I vår kalkyl blir det en förlorad poäng.

Summa slutskedepoäng: –11.

Den 15 november vann Modo med 3–2 i Plivit Arena men där var det täta mål från gästerna i mitten av matchen som visade sig bli avgörande. Ingen förändring i vår kalkyl.

Tre uddamålsförluster på ordinarie tid – och lika många segrar.

undefined

Uddamålsseger

Den 25 oktober, borta mot Tingsryd, sköt Jacob Bjerselius in 2–1 för VIK med mindre än två spelminuter kvar. Det skickade VIK från en garanterad poäng till tre.

Summa slutskedepoäng: –9.

Borta mot Modo den 30 oktober avgjorde Eetu Tuulola halvvägs in i slutperioden, VIK vann 2–1. Dock gott om tid kvar efter finländarens mål så ingen förändring i vår kalkyl.

VIK vann med 2–1 också borta mot Södertälje den 5 december. Då vände VIK till 2–1 i mittperioden, som stod sig tiden ut.

Utöver dessa matcher har VIK punkterat en match i tom bur (hemma mot Mora 15 okt, 3–1) och varit på andra sidan av ett tom kasse-avgörande (borta mot Almtuna 4 januari, 5–3), dessa påverkar inte vår slutkalkyl.

undefined

Klara matcher

Det gör inte heller de 7 matcher vi kan beteckna som bekväma eller tydliga: AIK–VIK 2–4 (AIK:s sistamål kom med 2 sekunder kvar), Björklöven–VIK 3–0 (även om det stod 1–0 länge och 3–0 kom i tom bur), Västerås–VIK 4–0, BIK–VIK 3–0, VIK–AIK 3–0, VIK–Modo 5–0, VIK–SSK 4–0.

Periodsiffror

Första perioden: 8 vinster, 16 oavgjorda, 3 förluster. Plus-statistik alltså. +5 om man så vill (ration vinster:förluster)

Andra perioden: 12 vinster, 5 oavgjorda, 10 förluster. Återigen plus. Totalt +7.

Tredje perioden: 8 vinster, 7 oavgjorda, 12 förluster. Här är problematiken tydlig. 8 vunna tredjeperioder är helt okej (mer än var tredje) men att förlora närapå hälften är oroande. VIK:s periodsumma blir +3.

Slutsatser

Då har vi egentligen kommit till det roliga: slutsatserna. Om vi börjar bakifrån så är matcherna med tydlig utgång ganska jämnt fördelade, precis som tom-kasse-historierna.

Man har också lika många uddamålssegrar- som -förluster så den stora diffen ligger i hur många matcher man kämpat sig tillbaka sent kontra tappat poäng sent.

Av de 12 kryssmatcherna vi gick igenom ovan kategoriserar jag – jag påminner om att det här är en subjektiv bedömning av de enskilda matcherna – 6 stycken som tapp, 4 som odramatiska och bara 2 som comebacks. Det gör att bedömningen, på sista raden, blir att VIK tappat 9 poäng fler än man hämtat ikapp.

9 poäng till hade inte bara gett VIK nödvändig luft ner till det övre slutspelsstrecket, det hade också skickat dem förbi både Södertälje och Björklöven i tabellen. Nu ska vi komma ihåg att det säkert går att göra den här sortens kalkyl för alla lag men utan att veta tror jag att VIK, speciellt bland lagen på övre halvan, är det lag som tappat/sjabblat bort flest poäng. Det brukar annars vara sånt som gör att lag som spelar "okej" hamnar i negativt kval i slutändan.

Jag tror inte det är någon slump att det ser ut såhär för VIK. Alltså inte att man tappar matcher sent utan att väldigt få matcher är avgjorda tidigt. VIK-ledningen pratar väldigt mycket om att ge sig själva chansen att ta poäng varje kväll, även när man inte spelar bra. Och ser man till detta är det ju väldigt få matcher man misslyckats med det. Lär man sig att stänga matcher och ta de poängen man har i slutskedet kommer man klättra än mer i tabellen.

Fotnot: Den här genomgången tar inte hänsyn till hur matcherna såg ut, om det var logiskt eller rättvist att VIK eller deras motståndare fick in den där sena kvitteringen. Utan snarare just en genomgång av hur många poäng VIK jobbat in eller tappat under slutskedet av en match.

Karta: Plivit Arena