Silly Season börjar kännas löjlig på riktigt nu

Löjligt. Så känner jag kring situationen som råder i Hockeyettan just nu. Förra veckan fick fyra klubbar beskedet att de ska tvångsdegraderas då de inte beviljas elitlicens. Okej att det är viktigt med en hållbar ekonomi i klubbarna, men att kasta ut en tiondel av lagen knappt tre månader före seriestart känns inte seriöst och genomtänkt.

Vimmerby Hockey tog sig till Hockeyallsvenskan på Kristianstads bekostnad. Nu ser KIK ut att bli tvångsdegraderat för andra säsongen i följd.

Vimmerby Hockey tog sig till Hockeyallsvenskan på Kristianstads bekostnad. Nu ser KIK ut att bli tvångsdegraderat för andra säsongen i följd.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-07-08 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Silly Season brukar man benämna de där månaderna mellan säsongerna i de stora lagidrotterna. Det är då spelartrupperna ska byggas och det ryktas om spelare till höger och vänster. Spekulationer som engagerar och skapar intresse även när det inte spelas några matcher.

På senare år har det blivit mer regel än undantag att många klubbar får våndas över vilken division de ska tillhöra. Även om det rent sportsligt är klart i mars eller april så kommer inte beskedet om beviljad elitlicens förrän i juli. 

Förra året var det Kristianstad som degraderades från Hockeyallsvenskan i ett sent skede till följd av bristande ekonomi. Den historien fick ändå ett gott slut med tanke på att Kalmar klev in som ersättare och etablerade sig via en stark säsong.

Kristianstad lyckades å sin sida samla kraft och var länge ett av lagen som utmanade Vimmerby i kvalserien, men föll på målsnöret. Det visade sig dock att de inte lärt sig läxan utan levt över sina tillgångar igen. Så pass att de förra veckan fick beskedet att elitlicensen inte beviljas, utan det blir ny degradering och spel i tvåan kommande säsong.

Samma öde drabbade nykomlingen Bäcken, samt KRIF och Strömsbro. Lägg där till att Skövde gått i konkurs och Vännäs tackat nej till spel i Hockeyettan så är inte svårt att räkna ut att det knappast blir 40 lag till spel i Hockeyettan kommande säsong.

Visst har Forshaga och Pantern tackat ja till att gå upp och Grästorp verkar göra det samma, men det blir bara 36 lag kvar ändå. Att hitta fyra lag till som är beredda att ta klivet upp och därmed riskera klubbens ekonomi och existens i slutänden är långsökt.

Nej, svensk hockey måste ta det här som en väckarklocka och göra om och göra rätt. Systemet med elitlicenser fungerar uppenbart inte längre. Det är tydligt att det behövs regler och riktlinjer kring ekonomi, men de nuvarande är alldeles för hårda. I min värld skulle det mycket väl räcka att klubben visar upp ett bokslut med plusresultat. 

Annars är risken att Silly Season i fortsättningen kommer att handla mer om att värva in ekonomiskt kunniga personer som kan få till en kreativ bokföring, mer än vilka spelare som ska vara ute på isen.