Själins styrning gav Luleå segern i toppmötet

Sjukstugan fylls på i SHL-hockeyn. Bara två matcher kunde genomföras som planerat på trettondagen. Desto friskare och frejdigare var det i Scandinavium. Topplagen Frölunda och Luleå levde upp till förväntningarna.

Luleås Pontus Själin firas efter segermålet mot Frölunda.

Ishockey2022-01-06 16:21

Många mål är inte nödvändigtvis en indikator på matchkvalitén. Matchen bjöd bara på ett – och det stod Luleå för.

Att det inte föll fler får Matt Tomkins och Joel Lassinantti ta på sig – två utmärkta målvakter som båda hade en hel del att stå i. Samtidigt kan den offensiva effektiviteten diskuteras i en match med mängder av chanser.

Slog Myllys rekord

Lassinantti slog, med sin 36:e nolla, legendaren Jarmo Myllys rekord på 35 hållna nollor i Luleå mellan 1994 och 2001.

Frölunda gick in till mötet med bara en seger efter ordinarie tid på de senaste fem matcherna. Luleå kunde luta sig mot vassare form efter segrarna mot Leksand och Färjestad (8–0 på bortais).

De första 20 minuterna i Scandinavium talade ett helt annat språk. Frölunda dominerade påtagligt, hade 16–4 i skott men Lassinantti i Luleås mål hade en sån där period när allt stämde.

– Jag tycker vi ska ha något med oss. Vi borde ha straffat dem några gånger, säger Frölundaforwarden Johan Sundström till C More.

Luleåbacken Oskar Engsund var desto mer belåten. Luleås disciplinerade defensiv höll för trycket.

– Det brukar vara tufft och tajt att spela de här matcherna. De har några spelare det gäller att ligga lite extra på, säger Engsund.

Styrning gav seger

Luleå klev uppåt på prestationskurvan i den andra perioden – och inte oväntat kom matchens första mål drygt halvvägs in i mellanakten. Pontus Själin styrde in ett skott från blå linjen.

Konstantin Komarek fastnade med skridskon i isen, vred ena benet och han fick ledas av isen. Luleåstjärnan såg ut att ha skadat knäet illa, gick runt med ett bandage men kom tillbaka i spel en bit in i slutperioden.

I slutminuten prickade Elmer Söderblom ribban med ett kraftfullt handledsskott i spel i numerärt överläge. Frölunda vill han en utvisning till och chansen att spela sex mot tre.

Den kom inte, Luleå höll undan och tog poäng för 14:e matchen i rad.

Matchen var blott en av två matcher i SHL-omgången som inte sköts upp på trettondagen, övriga flyttades fram på grund av smittspridning i trupperna.

Rättad text: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om rekordet i antal nollor i Luleå.

Fakta: Nya speldatum