Sjätte säsongen för succétränaren

Mattias Karlin går nu in på sin sjätte säsong som tränare för Västerviks IK. Succétränaren har under dessa sex år tagit VIK från division två till Allsvenskan. – Jag är tacksam över att ha fått vara kvar så länge i klubben, säger han ödmjukt när vår tidning träffar honom vid ett stenhårt fyspass innan torsdagens träningsmatchpremiär hemma mot Lindlöven.

SJÄTTE RAKA. Mattias Karlin har varit i Västerviks IK i fem säsonger, den sjätte har precis dragit igång. Under den tiden har han varit med och tagit klubben från division två till HockeyAllsvenskan. Foto: Mikael Kindman

SJÄTTE RAKA. Mattias Karlin har varit i Västerviks IK i fem säsonger, den sjätte har precis dragit igång. Under den tiden har han varit med och tagit klubben från division två till HockeyAllsvenskan. Foto: Mikael Kindman

Foto:

Ishockey2016-08-10 12:00

Visst bör man vända på hans resonemang. För självklart är det Västerviks IK som ska vara tacksam över att ha haft Karlin i klubben under så lång tid, en evighet i den krassa hockeyvärld som ofta byter tränare lika ofta som en del byter kalsonger.

Vår tidning har skrivit det många gånger tidigare, men det tål att upprepas att det är just kontinuiteten – och Mattias Karlins stora hockeykunnande som gjort underverk i VIK de senaste sex åren.

”Det tar lite tid”

Vem hade kunnat tro att VIK, i division två 2011 när Mattias Karlin klev in genom dörrarna i Plivit Trade-hallen för första gången, skulle spela i Allsvenskan 2016?

– Det tar lite tid att få sätta sin prägel på hur man vill ha det. Och jag är tacksam över att jag har fått den tiden här i Västervik. Det är många fler klubbar som borde ge sina tränare tid. Det går liksom inte att göra underverk på bara en eller två säsonger, säger Karlin.

– Snart har vi betat av alla serier, och drömma kan man väl få göra, säger han och man liksom ser en tankebubbla med SHL i ovanför hans huvud.

Har jobbat hårt

Mattias Karlin och sportchefen Tomas Lind har jobbat så hårt det bara går för att kunna ställa en slagkraftig trupp på benen i Allsvenskan.

– Det har blivit oerhört många timmar i telefon, men det har varit tvunget.

Direkt när det stod klart att VIK tagit steget upp så började det hårda jobbet med att inventera truppen.

– Då började pusslet. Vi bestämde först vilka vi ville ha kvar och vilka vi skulle släppa och därefter började det att droppa in några nyförvärv, säger Karlin.

Illa till en början

Det såg lite illa ut till en början då tongivande spelare som Joakim Thelin (AIK), Oskar Drugge (Vita Hästen), Simon Mitman (Vita Hästen) och Victor Öhman (Pantern) bestämde sig för att lämna VIK.

– De hade nog bestämt sig redan innan vi gick upp, men visst blev man lite orolig. Jag hade nog trott att en spelare som Simon Mitman skulle stanna hos oss.

Men snart vände det. VIK gjorde klart med stöttespelare och trotjänare som Joacim Hedblad, Emil Georgsson, Erik Gustafsson och Pierre Gustavsson. Och har sedan kryddat truppen med flera intressanta nyförvärv; SHL-meriterade målvakten Jonas Fransson och backarna Andreas Frisk från AIK och Emil Wahlberg från Vimmerby.

På forwardsidan ser det om möjligen ännu mer intressant ut; norrmännen Mats Frøshaug och Jörgen Karterud samt danske Nicolai Meijer. Olle Liss från Leksand, en ny Victor Öhman – och så den tvåfaldige allsvenske skyttekungen Conny Strömberg.

Nöjd med truppen

– Det ska in en spetsback och en stark center till, men där väntar vi tills vi hittar vad vi verkligen söker. För övrigt är jag nöjd med truppen, säger Karlin.

Målsättningen VIK har är densamma som för de flesta nykomlingar – att hålla sig kvar.

– Vi siktar på att vinna så många matcher som möjligt. Vi är medvetna om att Allsvenskan är en lång tuff serie över 52 omgångar och vi har tränat därefter.

– Vi har varit måna om att få in mycket rutin i laget, det kan man behöva när man möter en halv serie som nyss varit i SHL, säger Karlin.

– Det skiljer bara fem-tio procent mellan bästa och sämsta lag i Allsvenskan, så vi vet att vi måste prestera hela tiden för att kunna vinna.

VIK-tränaren tror att AIK, Timrå, Modo och Almtuna kommer att göra upp i toppen.

– Jag hoppas att publiken ställer upp och blir vår sjätte utespelare. Vi behöver alla för att bli ett starkt hemmalag och klara oss bra i Allsvenskan, avslutar Mattias Karlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!