Sjöbergs sköna strut: "Finalen i Edmonton var snäppet större"

Från tryout och osäkert kontraktsläge till att bli målskytt i den mäktiga premiären. Carl Sjöberg har haft en resa i höst. "Det var häftigt att göra sin allsvenska debut inför så mycket publik och att vi vann", säger han inför mötet mot sin tidigare klubb Kalmar.

Carl Sjöberg gjorde mål för VH i premiären mot Nybro.

Carl Sjöberg gjorde mål för VH i premiären mot Nybro.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-09-24 21:00

Tisdagsträningen är över. 

Carl Sjöberg ser fräsch ut. 

Nu laddar han för fullt inför onsdagens länsderby hemma mot Kalmar. Ett Kalmar som Sjöberg har en speciell relation med. 

– Jag spelade där i två säsonger och det är klart att det känns lite extra för mig att möta dem. Men det var mer speciellt när jag spelade mot dem för första gången, i Kalmar. Nu är det inte så många spelare kvar från tiden jag var där.

I fredags gjorde 23-åringen sin första allsvenska match – och som han väntat på den. 

Det blev en match att minnas, på flera sätt. 

Var det här den häftigaste match du spelat i karriären?

– Nä, faktiskt inte. Avgörande matchen mot Halmstad förra säsongen var häftigare och så när jag var med och spelade final i Hlinka-Gretzky Cup med svenska U18-landslaget mot Kanada i Edmonton. Vi spelade inför 14 000 eller om det var 16 000 åskådare. Det var snäppet större än matchen i fredags, men den platsar på min topp tre-lista. 

Hur nervös var du inför premiären?

– Inte ett dugg, jag blir inte nervös. Jag önskar att jag kunde bli det, men nä. Det finns så många andra saker här i livet som man kan bli nervös för än en hockeymatch. Att spela match är ungefär som träning, det är nästan samma sak. Fem mot fem och en puck. 

Och så gjorde du mål, 3–2-målet. Hur kände du då?

– Det var en skön känsla förstås. Det kändes som lite halvflax att den gick in. Jag satt ju på knäna när jag sköt och såg inte när pucken gick in i mål.

Sjöberg var såklart nöjd med segern och också på det sätt som VH genomförde matchen.

– Det fanns många saker som var bra. Det blev ingen "High Chaparral-hockey" som det kan bli ibland i premiärer. Det blev inte alls så svängigt som jag trodde. Jag tycker att vi var solida och hade bra värderingar.

Nu är premiären avklarad. Du har gjort din allsvenska debut. Kalmar väntar på onsdag. Ett lag som ni besegrat två gånger under försäsongen. Ni lär ha ett psykologiskt övertag på dem, eller?

– Nja, jag tror inte att det spelar någon roll hur det gick i träningsmatcherna. Kalmar underpresterade kraftigt på försäsongen och de lär ha fått en jäkla skjuts framåt efter premiärvinsten mot Tingsryd (5–1).

Kalmar är den första av tre (!) matcher för VH den här veckan. På fredag väntar Östersund borta och på söndag Södertälje hemma.

Förresten, är det någon match du ser fram emot extra den här säsongen?

– Djurgården borta, på Hovet.

Men du är ju AIK:are vad jag förstått. Är inte den roligare?

– Nej, jag gillar AIK i fotboll, inte i hockey.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!