Ska stoppa stjärnan: "Har det mesta offensivt"

Guldvibbarna växer för varje svensk framgång i OS – senast Sandra Näslund. Ska Tre Kronor ta sig högst upp måste till en början ryske stjärnforwarden Nikita Gusev stoppas. Målvakten Lasse Johansson har koll – de är lagkamrater till vardags. –Han är en väldigt skicklig offensiv spelare, säger Johansson.

Lasse Johansson under torsdagens träning.

Lasse Johansson under torsdagens träning.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2022-02-17 16:00

Den svenske mästerskapsdebutanten, 34 år gammal, höll nollan i kvartsfinalen mot Kanada.

Det har blivit vardagsmat för den svenske burväktaren i ryska storklubben SKA S:t Petersburg den här säsongen. Han vann samtliga tre målvaktsligor som räknas i KHL under grundserien, däribland den med flest hållna nollor, nio stycken.

Men Johansson är på det klara med att både han själv och hans lag måste upp ytterligare ett snäpp mot det ryska laget, som ju tog OS-guld 2018 i Pyeongchang.

– Vi kommer nog att möta en lite mer skicklig offensiv nu, säger han.

Där kommer Nikita Gusev in i bilden. Han var en av de stora guldhjältarna 2018, vann poängligan i OS och var delaktig i alla fyra ryska mål i finalsegern över Tyskland.

"Får se upp med"

I detta OS är han fortfarande mållös – men ändå poängbäst i det ryska laget med fem assist.

– Han har väl egentligen det mesta offensivt, blicken, passningarna och tekniken, men även ett väldigt bra skott. Det är en sån kille vi får se upp med och inte ge för mycket yta, säger Johansson om sin lagkamrat som återvänt till SKA efter två säsonger i NHL.

Lasse Johansson har två lagkamrater från SKA S:t Petersburg, men också sju från sin förra klubb CSKA Moskva där han spenderade fyra säsonger och vann Gagarin Cup i våras.

Gusev bildade senast kedja med Vladimir Tkatjov och Arseni Gritsjuk, men Johansson lyfter fram fler.

– Jag tycker att de har en bra mix av spelare, även deras gnuggarkedja är väldigt duktiga målskyttar och jobbiga att möta. Alla deras kedjor kan producera framåt, sedan är det lite mer finess och fart på Gusevs, säger han.

"Ge Lucas pucken"

TT: Vad kan ni utnyttja hos ryssarna?

– Jag tycker vi ska fortsätta spela vårt spel, åka mycket skridsko och sätta hög press på dem. Försöka stressa fram misstag. Vi ska använda våra styrkor. Vi ska gnugga ned dem och sedan ge Lucas pucken, säger han och med ett skratt.

Där menar han Tre Kronors egen Lucky Luke, skarpskytten Lucas Wallmark som delar skytteligaledningen i OS-turneringen på fem mål och har gjort mål i varje match hittills.

Tre Kronor hade frivillig träning på torsdagen med få spelare, men Lasse Johansson var en av dem.

Efteråt blev han kvar i omklädningsrummet ett tag och följde Sandra Näslunds guldkörning i skicross. Johansson uppskattar OS-upplevelsen och säger att det ger en extra kick när det går bra för Sverige.

– Framgång föder framgång, när man ser hur alla andra presterar och bidrar så vill man själv göra det. Sedan skulle vi haft samma målsättning i alla fall. Men det blir en lite roligare och gladare stämning. Man pushar varandra, säger han.

TT: Någon speciell du fastnat för under OS?

– Vi var och såg (Nils) van der Poel på 5 000 meter så det var kul, sedan gillar jag att följa skidskyttet. Det var kul att damerna vann guld, säger han, själv sugen på en likadan.

Ryska stjärnan Nikita Gusev (97).
Ryska stjärnan Nikita Gusev (97).
Fakta: Semifinalmålvakternas statistik

Räddningsprocent för de fyra semifinallagens förstemålvakter:

Patrik Rybar, Slovakien, 95,65 (4 matcher).

Harri Säteri, Finland, 95,40 (3).

Lars Johansson, Sverige, 94,87 (2).

Ivan Fedotov, Ryska laget, 93,52 (4).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!