Skånsk derbykung i norr: "Går fort i hockey"

Två mål på fem sekunder – sedan var en skåning derbykung i norr. Luleåforwarden Oscar Eklind, 25, har aldrig upplevt något liknande. –Nej, men det går fort i hockey, konstaterar han efter 2–0-segern över Skellefteå.

Oscar Eklind jublar efter att gjort Luleås 2–0-mål i derbyt mot Skellefteå.

Oscar Eklind jublar efter att gjort Luleås 2–0-mål i derbyt mot Skellefteå.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2023-11-30 21:35

Norrmötet mellan rivalerna – det är 13 mil längs städerna längs Norrlandskusten – var mållöst i drygt 48 minuter.

Då slog Luleå till med två mål inom loppet av fem sekunder.

+ Linus Omark kunde lirka in 1–0 efter 8.18 av tredje perioden sedan gästerna fått ett uppspelsförsök brutet i egen zon och Pontus Andreasson hittade Omark ensam framför gästernas målvakt, Luleåfödde David Rautio, 38 år. Omark lurade bort Rautio och blev direkt efter målet crosscheckad av Skellefteåbacken Elias Salomonsson som blev utvisad.

+ Direkt efter tekning gick hemmalaget till anfall igen och succéförvärvet Oscar Eklind kunde trycka in 2–0 i numerärt överläge. Hans tolfte mål för säsongen.

"Sätter fart på benen"

Det andra målet kom på en tekningsvariant där Juhani Tyrväinen tog pucken framåt i banan.

– Jag var väl inte helt med på att han skulle fram, när jag ser det sätter jag fart på benen och när jag kommer mot backen tar jag skottet, säger skåningen från Trelleborg.

Han åkte ur SHL med Brynäs förra säsongen och många var förvånade över att Luleå högg på forwarden som fem mål på hela säsongen.

Efter 22 matcher i Luleå står han på tolv mål. Uppe i norr utnyttjas hans kvaliteter och starka spel framför mål på ett helt annat sätt än i Brynäs.

Efterlängtat hemmajubel

Rivalmötena mellan lagen har haft egenheten att bortalaget hade vunnit de sju derbymatcherna före torsdagens batalj.

Nu fick Luleå jubla på hemmaplan över en derbyvinst för första gången på nästan två år – januari 2022 kom den förra.

Eklinds betyg över att spela sitt första norrderby på hemmaplan:

– Det var grymt, vi har haft bra stöd hela säsongen, sedan är det extra känslor när det är derby, säger han om den utsålda salongen, 6 150 åskådare.

Det var nionde gången på elva matcher den här säsongen som serietrean hade fullspikat.

Det blev en hård och tuff kamp där hemmalagets stjärna Linus Omark fick ta mycket stryk. Men Övertorneåsonen gav igen med ett mål.

– Hela matchen är av slutspelskaraktär både bland publiken och på isen och det är väldigt tajt. Det är skönt att stå som segrare, säger Omark.

Skellefteå har förlorat två rivalmöten mot Luleå den här säsongen och blivit nollat båda gångerna.

Tränaren Robert Ohlsson var låg.

– Det är tufft att torska, även om jag gillar de här derbymatcherna. Det är tio sekunder där man måste vara på rätt sida om marginalerna och ha en gubbe kvar framför mål, säger Ohlsson och lägger på sekunderna innan som ledde till första målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!