Skellefteå bryter kritiserat avtal

Två dagar efter att ha skrivit kontrakt med KHL-amerikanen Kenny Agostino valde Skellefteå att bryta det. "Nya uppgifter i media och från andra källor förändrar vårt ställningstagande. Vi väljer därför att bryta kontraktet", säger Erik Forssell, Skellefteås general manager.

Kenny Agostino. Arkivbild.

Kenny Agostino. Arkivbild.

Foto: Matt Slocum/AP/TT

Ishockey2023-08-23 16:12

Vårens SM-finalist har fått hård kritik för att man skrev kontrakt med Kenny Agostino, den amerikanske forwarden som spelat för ryska Niznij Novgorod de två senaste åren.

I somras beslutade Skellefteå vid sitt årsmöte att inte värva spelare som spelat i KHL efter krigets början.

Men klubben hävdade vid värvningen att Agostini hade förlängt sitt KHL-kontrakt i december 2021, alltså två månader före Ryssland startade anfallskriget mot Ukraina.

I en intervju med lokaltidningen Norran i måndags hävdade Agostini dessutom att han gjort allt för att försöka bryta kontraktet förra sommaren, men att det inte varit möjligt.

Valde pengarna

Den 31-årige Kenny Agostini skulle därmed bli förste spelaren i SHL som spelat ishockey i KHL efter krigsutbrottet.

På onsdagen förändrades allt.

Expressen och Aftonbladet avslöjade att Agostino visst hade chansen att bryta sitt KHL-kontrakt med Niznij Novgorod förra säsongen, men i stället valde att stanna i Ryssland av löneskäl.

Agostino var överens med Växjö om ett kontrakt i mars 2022, men valde att backa ur.

"Jag har svårt att ge upp en sån stor skillnad i pengar", skrev Agostino i ett sms som Expressen har tagit del av.

"För Skellefteås bästa"

Det fick kritiken mot värvningen att också komma från egna supporterled och Skellefteås supporterklubb North Power krävde att kontraktet skulle rivas.

På eftermiddagen kom beskedet att så gjorts. Skellefteå och general managern Erik Forssell backade.

"För Skellefteå AIK har frågan om hans försök att avsluta sitt kontrakt med den ryska klubben inför förra säsongen varit viktig. Nya uppgifter i media och från andra källor förändrar vårt ställningstagande. Vi väljer därför att bryta kontraktet", säger Forssell i ett pressmeddelande.

Åsa Andersson, klubbdirektören, säger:

"Vi har haft många kontakter med partners, medlemmar, supportrar och andra med svartgula hjärtan de senaste dagarna. Människors kärlek till och engagemang i klubben är det viktigaste vi har. Vi fortsätter framåt tillsammans och för Skellefteå AIK:s bästa".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!