Skellefteå straffade Luleå – bröt förlustsvit

Sex raka förluster – men när det vankades norrderby bröt Skellefteå förlustsviten. Målvakten Gustaf Lindvall blev stor hjälte när Skellefteå vann med 3–2 efter straffar. –Det känns helt underbart att vinna, det är bara så jävla skönt, säger han till C More.

Tufft och tätt i norrderbyt. Luleås Juhani Tyrväinen i kamp med Skellefteås Pär Lindholm (17).

Ishockey2022-10-27 21:49

Lindvall, en av SHL:s bästa målvakter, har fått kritik för att ha agerat skakigt vid några tillfällen under den långa förlustsviten.

Mot Luleå på bortaplan i norrderbyt inför utsålt hus, 6 150 åskådare, klev han fram.

Han räddade 22 av 24 skott och stängde ned totalt i straffläggningen där Simon Robertsson avgjorde för Skellefteå.

– Man vet att de här matcherna betyder jättemycket för fansen och lika mycket för oss. Otroligt kul, säger Gustaf Lindvall.

Både Luleå och Skellefteå låg under kvartsfinalstrecket inför derbyt efter dystra sviter.

Luleå hade förlorat tre raka matcher medan läget var dubbelt så illa hos Skellefteå som hade sex raka förluster och sjunkit som en sten från första till åttonde plats.

"Småslarviga"

Förlustsviten var den fjärde längsta i högsta serien i klubbens historia.

– Vi har varit lite småslarviga över tid och hittat vägar att förlora, men i dag är vi ett steg tillbaka, säger Lindvall.

I en svängig första period började det också illa för gästerna.

Luleå tog ledningen efter 6.47 sedan Linus Fröberg styrt in Pontus Själins backskott.

Men på tre minuter vände det svartgula Västerbottenslaget.

Filip Sandberg kvitterade i numerärt överläge med ett direktskott sedan han fått stå oattackerad framför Joel Lassinantti i Luleåkassen.

Mål i underläge

Strax efteråt kom ledningsmålet – i numerärt underläge. Andreas Wingerli sköt distinkt i nättaket sedan gästerna kontrat blixtsnabbt och kommit två mot en.

Luleå tog greppet om den andra perioden, men kunde inte överlista Lindvall som i den tredje perioden också räddade ett friläge från Einar Emanuelsson.

Sedan kunde inte Skellefteåmålvakten stå emot.

Jack Connolly, poänglös i åtta raka matcher, fick läge mitt framför motståndarkassen mitt i den tredje perioden och överlistade Lindvall fram till 2–2.

Luleåtränaren Thomas Berglund var nöjd med en poäng, men tycker att hans lag borde ha vunnit.

– Jag tycker vi är det bättre laget, det är starkt att komma tillbaka i en sån här match och ta poäng. Vi skapar chanser och gör mycket rätt fram till sista avslutet. Vi är inne i en period där vi får jobba hårt för våra mål.