Skellefteå tangerade SHL:s segerrekord

Nu är rekordet nära för Skellefteå. Året inleddes med ett målfyrverkeri och seger med 7–2 mot HV71. Sju olika målskyttar såg till att laget vann sin 16:e raka seger. En seger till och västerbottningarna har stått för den längsta segersviten genom tiderna i den högsta hockeyligan.

Oscar Möller och hans lagkamrater i Skellefteå har efter 7–2 hemma mot HV71 16 raka segrar i SHL – tangerat rekord i Sveriges högsta hockeyliga. Arkivbild.

Oscar Möller och hans lagkamrater i Skellefteå har efter 7–2 hemma mot HV71 16 raka segrar i SHL – tangerat rekord i Sveriges högsta hockeyliga. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sundvall/TT

Ishockey2023-01-03 21:35

– Skitkul. Vi har en bra grupp som fortsätter köra fastän vi vinner mycket. Vi gör jobbet som ska göras, säger Skellefteåforwarden Jonathan Johnson.

Han fanns inte med bland de många målskyttarna men assisterade till fyra av fullträffarna.

– Jag tycker vi spelar bra hela matchen och fortsätter på samma spår som vi gjort en längre tid, säger Johnson och försöker sätta fingret på vad som ligger bakom lagets framgångar:

– Tävlingsnivån som vi håller oavsett om det är träning eller match. Det spelar ingen roll vad vi gör så vill alla vinna.

Tangerat rekord

Säsongen 2001-02 vann Färjestad 16 matcher i rad innan sviten bröts. Skellefteå har nu tangerat det rekordet och kan slå det om man vinner bortamatchen mot Oskarshamn på torsdag.

Matchen mot HV71 var i praktiken över efter en knapp period. Då stod det redan 3-0 på resultattavlan. På isen var hemmalagets överlägsenhet total.

Efter halva matchen stod det redan 6-1 till västerbottningarna sedan HV:s André Petersson reducerat i spel fem mot tre. I den tredje perioden stod Petersson för en ny reducering när han åkte sig fri och säkert prickade krysset men då var matchen avgjord sedan länge.

"Övermäktig motståndare"

HV-tränaren Tommys Samuelsson var djupt imponerad av Skellefteås uppvisning:

– Hylla den som hyllas bör. Skellefteå är ett fantastiskt bra hockeylag. En övermäktig motståndare och det bästa laget vi mött så här långt.

Efter sex raka förluster i oktober satte man sig ner i Skellefteå och analyserade vad som inte fungerade. Sedan dess har laget inte förlorat en enda match.

– Vi satte oss ner och snackade. Kom fram till att vi måste följa systemet bättre och jobba för varann. Inte släppa till så mycket målchanser bakåt, säger den hårdjobbande Skellefteåforwarden Linus Lindström, som nu förlängt sitt kontrakt med klubben i ytterligare två säsonger.

Skellefteå är en väloljad segermaskin, liksom tidigare med en vass offensiv, men numera också med ett försvarsspel som går utanpå det mesta. Laget spelar en totalhockey där backarna ofta finns med längst framme vid motståndarmålet. När motståndarna har pucken har de alltid fem försvarsspelare att passera, inte bara de två backarna utan även tre forwards som ger allt i det defensiva jobbet.

Dessutom har Skellefteå ligans kanske bäste målvakt i Linus Söderström. Den här gången stoppades han av magsjuka, men ersattes förtjänstfullt av 18-årige Alexander Hellnemo.

HV71 hade inget att sätta emot i den här matchen och har nu sju raka förluster. Risken är stor att det blir kvalspel så småningom

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!