Skellefteå till semi efter storseger

Stekhete Skellefteåkaptenen Oscar Möller gjorde poäng för sjunde matchen i rad och skickade Skellefteå till SM-semifinal i ishockey. Detta efter 5–1 mot Rögle i den sjätte kvartsfinalen.

Skellefteås Oscar Möller, Rickard Hugg och Jonathan Johnsson gratulerar Jonathan Pudas (andra från vänster) för sitt mål mot Rögle.

Skellefteås Oscar Möller, Rickard Hugg och Jonathan Johnsson gratulerar Jonathan Pudas (andra från vänster) för sitt mål mot Rögle.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2023-03-26 17:41

Rögle var piskat att vinna för att hålla kvartsfinalserien vid liv och tvinga fram en sjunde och avgörande match i Skellefteå. Skåningarna var också tvungna att göra det utan lagets främste målskytt Adam Tambellini som fick en armbåge i huvudet i match fem och följde därför dramatiken från sidan.

Platsen i stjärnkedjan med Dennis Everberg och Anton Bengtsson gick till Oskar Stål-Lyrenäs.

Utöver Tambellini saknade Rögle trotjänaren Daniel Zaar och backbjässen Erlend Lesund. Det dröjde inte länge innan läget förvärrades ytterligare. Tambellinis ersättare Oskar Stål-Lyrenäs tvingades utgå bara dryga tre minuter in i matchen, efter att ha fått en klubba i ansiktet.

Mardrömsstart

Han hade inte hunnit återvända innan Joakim Lindström prickade in 1–0 för gästerna och mardrömsstarten var fullbordad. Målet innebar att Lindström är tredje bäste slutspelsmålskytt i SHL genom alla tider, två mål bakom Håkan Loob och åtta bakom Jörgen Jönsson.

– Det är klart att det är kul, men det är ingenting jag håller koll på. Men den dagen karriären är slut så kanske det är något som är kul att reflektera över, sade Lindström efter matchen.

Skellefteå hade på ett dramatiskt vis vänt och vunnit match fem. Efter en period hade man nu ett utmärkt läge att bli "party poopers" i Ängelholm och avancera till semifinal.

Skellefteås tränare Robert Ohlsson:

– Vi gör en jättebra match och jag är nöjd med många delar i vårt spel. Jag tror också att nyckeln var att vi lyckades vända match fem, där Rögle ledde med 2–0, och det fanns med oss på ett positivt sätt in i den här matchen.

I slutet av första hade Rögle två gånger om misslyckats med att göra mål i powerplay. När hemmalaget ertappades med för många spelare på isen, och Skellefteå fick chansen i början av andra, small det direkt. Målskytt: Jonathan Pudas.

"Ett delmål"

Stål-Lyrenäs kom tillbaka i spel och tog Tambellinis plats även i powerplay. Med en hård slägga var det han som reducerade. Taket lyfte. Hemmafansen hade fått nytt hopp – men bara för en stund.

För två säsonger sedan gick Rögle till final. I fjol föll man i semin mot blivande mästaren Färjestad. När Oscar Möller knappa två minuter in i slutakten prickade in 3–1 kändes det som spiken i årets kista. Målet innebar den formstarke kaptenens sjätte i kvartsfinalserien. När han även gjorde sitt andra för kvällen var saken definitivt klar. Skellefteå hann även med ett femte mål.

– Detta är bara ett delmål. VI är en tajt grupp och kan åstadkomma bra grejer när vi går ihop som en enhet. Nu ska vi omgruppera oss och slipa på detaljer, sedan är det bara att köra igen, säger Möller.

Lindström fyller i:

– Vi har en bra säsong i ryggen och att veta att vi är duktiga på att hitta vägar att vinna är bra att ha med sig. Vi känner oss starka och outtröttliga. Jag är väldigt imponerad av vår grupp och det ska bli kul att ta sig an semifinalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!