Publikfavoriten i VH lämnade landet – lirar i udda liga

Få se nu? I vilken allsvensk klubb spelar förre publikfavoriten i VH, Roman Semjonov? I AIK? Nä, det är ju brorsan. Rätt svar är Dundee Stars i Skottland (!). "Jag trivs riktigt bra – och bussresorna är långa, haha".

Från Vimmerby till Dundee i Skottland. Det är ett steg som Roman Semjonov tagit, med mellanlandning i den allsvenska hockeyn.

Från Vimmerby till Dundee i Skottland. Det är ett steg som Roman Semjonov tagit, med mellanlandning i den allsvenska hockeyn.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2022-11-03 20:30

Efter en succésäsong i Vimmerby Hockey säsongen 2019/2020, då han gjorde 51 poäng (26+25) på 46 matcher, lockade Allsvenskan för Roman Semjonov. Tiden i Tingsryd och Troja blev kanske inte riktigt så framgångsrik som många trott. Så, vad göra med den fortsatta hockeykarriären? 

– Jag fick inget nytt kontrakt i Allsvenskan och var också sugen på något nytt. Då öppnade sig möjligheten att spela i Skottland, i EIHL, säger den kreative forwarden efter ett avslutat ispass hemma i Dundee.

Vad är dina intryck så här långt?

– Jättebra. Vi spelar inte i en av de bästa och finare hallarna i ligan, men den är större än den i Vimmerby och jämförbar med Tingsryds. Ungefär det stuket. Spelmässigt så är det svårt att säga vilken nivå vi håller, men någonstans som ett lag i Allettan eller bottenlagen i Allsvenskan.

Så bra alltså...?

– Ja. Här finns många duktiga kanadicker och amerikanare. Och så en del svenskar.

Dundee Stars är åtta i tabellen i en tio-lagsserie. Semjonov är lagets näst bäste poänggörare så här långt med tio poäng på 13 spelade matcher.

Är du lagets stjärna?

– Haha, det vet jag inte, men det är ju det jag vill vara. Det var kanske lite så i Vimmerby, säger han och tillägger att VH var lite på tapeten inför den här säsongen, men att han ville spela på allsvensk nivå om han skulle fortsätta i Sverige.

Istället blev det alltså Skottland.

Men finns det några pengar att tjäna? 

– Absolut. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag valde att spela här. Inte för att jag vill säga exakt vad mitt kontrakt ger ekonomiskt, men det är mer än i Hockeyettan och även till viss del i Allsvenskan. Jag kan tänka mig att de bästa spelarna tjänar dubbelt så mycket i den här ligan än Allsvenskan.

undefined
Roman Semjonov gjorde succé under tiden i Vimmerby Hockey.

Roman Semjonov trivs inte bara hockeymässigt, utan även i staden. Dundee är Skottlands fjärde största invånarmässigt, belägen vid östkusten, en bit norr om Edinburgh.

– Det är lagom stort och utbudet är bra. Jag bor nära centrum och på lediga dagar spelar vi mycket golf.

Oftast blir det två matcher i veckan, de flesta förlagda till helgerna.

– Vi brukar spela både lördagar och söndagar, oftast en match hemma och en borta. Och vi tillbringar många timmar i bussen. Det kan bli åtta-nio timmar enkel resa när vi spelar i London.

Bland motståndet finns nordirländska Belfast Giants, som är en av de bästa klubbarna. Här finns också nu ligaledande Guildford Flames, Sheffield Steelers, Cardiff Devils, Coventry Blaze, Nottingham Panthers, Manchester Storm, Fife Flyers och Glasgow Clan.

Spelet, hur vill du beskriva det?

– Offensivt. Väldigt offensivt, haha. Det är mycket tuta och kör och jag kan väl säga att i 55 minuter är det fria tyglar, till skillnad från Sverige där det är stukturerat i 60 minuter. Det är också ganska tufft och rått ibland. Många hamnar i slagsmål. Gör man en tackling är det lätt att få en "buse" efter sig.

Frågan är då hur intresset är i ett fotbollstokigt Storbritannien?

– Stort. Det är faktiskt större än i Hockeyettan, kanske som Allsvenskan. Fansen är sjukt hängivna och det är som när de går på fotboll. De ser varje match som en fest.

I helgen väntar dubbla matcher för Semjonov och Dundee. Coventry hemma och sen en busstripp till London och möte mot Guildford.

Som sagt, det är en annan hockeytillvaro numera för den tidigare publikfavoriten i Vimmerby Hockey. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!