Skrällarna som kan nå slutspel i VM

Stormakter som Kanada och Sverige kan missa slutspel. På bekostnad av lilleputtar som Danmark och Kazakstan. Ishockey-VM i Riga har varit skrällarnas turnering – nu ska överraskningslagen försöka fullfölja.

Danskt jubel. Ska nationen lugga stornationer som Sverige och Tjeckien på en slutspelsplats? Alexander True, till höger, och Nichlas Hardt jublar i segermatchen över Belarus.

Danskt jubel. Ska nationen lugga stornationer som Sverige och Tjeckien på en slutspelsplats? Alexander True, till höger, och Nichlas Hardt jublar i segermatchen över Belarus.

Foto: Oksana Dzadan/AP/TT

Ishockey2021-05-29 06:00

Fyra dagar återstår av gruppspelet i ishockey-VM och det är nära nu.

För både succéer och fiaskon.

Kanada har aldrig missat slutspel i VM och Sverige har inte gjort det på 36 år.

Nu spelar stormakterna, som möttes i VM-final 2017 och OS-final 2014, med kniven mot strupen i sina två sista gruppspelsmatcher i var sin grupp.

Nykomlingen Kazakstan, som åkt jojo mellan A- och B-VM, har aldrig tidigare nått slutspel och Danmark har gjort det två gånger på 17 försök efter avancemanget till A-VM 2002. Kazakstan halkade ned till femte plats, precis utanför slutspel, i går kväll – men har jätteläge att kliva uppåt igen med Norge och jumbon Italien kvar på programmet.

"Jämnas ut"

Medan tv-tittare världen över gnuggar sig i ögonen över de många osannolika resultaten är de inblandade inne i bubblan i Riga inte lika överraskade.

– Mycket handlar om de rådande omständigheterna. Det jämnas ut en hel del när de allra bästa spelarna inte är med. Det är oftast de som gör skillnad i de här matcherna, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

De rådande omständigheterna är pandemin.

Ett normalår skulle det krylla av NHL-stjärnor hos toppnationerna, även från de lag som slagits ut i första omgången av Stanley Cup.

Med sex dagars karantän i Riga har det varit näst intill omöjligt med förstärkning från slutspelslagen. Från de som missade Stanley Cup-slutspelet har det också varit ovanligt många som tackat nej efter en tuff pandemisäsong.

Sverige hade 21 NHL-spelare 2019 – nu är det fem stycken.

"Blivit ormbitna"

Tre Kronors back Lawrence Pilut pekar också på bristen av lagsammanhållning i bubblan.

– Det kan säkert ha med bubblan att göra att man inte kan umgås lika mycket och komma ihop som lag, säger han och gratulerar tv-publiken:

– Samtidigt blir det väldigt spännande, allt kan hända.

Listan av skrällresultat är lång, men de senaste dagarna har topplagen tagit kommandot igen.

Kanada har exempelvis fått upp vittringen. Efter de tre inledande förlusterna har laget vunnit två raka matcher. Men måste vinna sina två återstående mot Italien och regerande världsmästaren Finland för att ta sig till slutspel.

– Jag tycker vi har spelat bra hela tiden och fört matcherna, men vi har blivit ormbitna när vi inte har kunnat göra mål. Nu har det lossnat offensivt, säger Kanadas förbundskapten Gerard Gallant.

Fakta: Underligheterna i VM

+ Lettlands 2–0-seger över Kanada, Danmarks 4–3 över Sverige, den belarusiska 1–0-segern över Sverige och Kazakstans straffvinst över Finland, 2–1. Gemensam nämnare – de små nationernas första seger över de respektive storlagen i VM-historien.

+ Danmark förlorade i matchen efter Sverigeskalpen mot Schweiz med 0–1. Inget konstigt i det. Att Danmark bara lyckades avlossa fyra skott på mål på hela matchen var dock VM-historiens lägsta notering.

+ När Storbritannien vann över Belarus med 4–3 var det ö-nationens första seger i ordinarie tid i ett A-VM sedan 1962.

+ Kazakstan hade inför VM spelat 48 matcher i högsta divisionen sedan landet blev självständigt 1993 – och bara vunnit fyra gånger. Hittills i Riga har nationen vunnit tre matcher.

Källa: iihf.com.


Fakta: Slutspelskampen

Grupp A

På slutspelsplats: 1. Ryssland 9 poäng (4 matcher), 2. Schweiz 9 (4), 3. Slovakien 9 (4), 4. Danmark 8 (5).

Jagande lag: 5. Sverige 6 (5), 6. Tjeckien 5 (4), 7. Storbritannien 4 (5), 8. Belarus 4 (5).

Grupp B

På slutspelsplats: 1. Finland 10 poäng (4 matcher), 2. Tyskland 9 (4), 3. USA 9 (4), 4. Lettland 8 (5).

Jagande lag: 5. Kazakstan 7 (5), 6. Kanada 6 (5), 7. Norge 5 (5), 8. Italien 0 (4).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!