Skyttekungen vill mer: "Något man drömmer om"

Tre mål på två matcher. Lucas Wallmark, 26, har fått en kanonstart på OS-ishockeyn – men tycker själv att han kan bättre. –Jag vill spela min bästa hockey i slutet av turneringen, det är det jag siktar på, säger Tre Kronor-forwarden inför gruppfinalen mot Finland.

Lucas Wallmark har varit glödhet i starten av OS-turneringen.

Lucas Wallmark har varit glödhet i starten av OS-turneringen.

Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Ishockey2022-02-12 14:06

Det går undan i OS-ishockeyn.

Tre Kronor har spelat två matcher på två dagar – segrar med 3–2 över Lettland och 4–1 över Slovakien – och är redan framme i gruppfinal mot Finland.

Vinnaren där är garanterad att gå direkt till kvartsfinal, förloraren – om den inte blir bästa tvåa – måste ta omvägen över åttondelsfinal.

Det betyder i så fall sju matcher på elva dagar om det går ända till final.

Den kraften vill ingen ödsla frivilligt.

Med Wallmarks målform är det just forwarden från CSKA Moskva som kan fixa det.

"Något man drömmer om"

Med sina tre fullträffar är han Tre Kronors bäste målskytt och en av de ledande i turneringen.

– Det är något man drömmer om, man vill alltid leverera och visa upp sig från sin bästa sida när det är en så pass stor turnering. Det är bara att försöka vara ett hot och skjuta mycket. Det gäller att inte vara nöjd utan köra på, säger han.

Lucas Wallmark är fostrad i Björklöven och har spelat i SHL för Skellefteå och Luleå, de sistnämnda under tre säsonger.

Sedan blev det fem säsonger i Nordamerika med 187 NHL-matcher för Carolina, Florida och Chicago innan flytten till Moskva.

Han tackar också sin tid i Nordamerika för sitt vassa och snabba skott.

– Jag har jobbat väldigt mycket de senaste åren på skottet. För att kunna göra mål där borta behöver du kunna skjuta snabbt och ur många olika vinklar. Det är inte alltid pucken kommer perfekt, så det gäller att hitta olika vinklar att skjuta ifrån. Det tycker jag att jag har blivit otroligt mycket bättre på sedan jag lämnade Sverige, säger han.

"Jättekul tillsammans"

Nu gör han sitt första mästerskap med Tre Kronor och njuter för fulla muggar.

– Jag försöker njuta varje dag, det här är det man har drömt om sedan man var grabb och sprang runt och spelade landhockey på gatorna i Umeå.

Vid sidan av Tre Kronors vinnande spel – som han säger varit bra, "men vi vill successivt bli bättre" – lyfter han fram lagandan:

– Vi har jättemånga som är roliga. Jag spelar en del Fifa med (Jonathan) Pudas och han får mig att skratta mycket, men det är mest för att han inte är speciellt bra i det. Vi har jättekul tillsammans allihopa och jobbar bra tillsammans. Jag tror det är en nyckel i en sån här turnering.

Samtidigt har han respekt för Finland.

– Det är ett jättebra lag med många bra spelare. De har ett vasst powerplay så det gäller att vi håller oss borta från onödiga utvisningar. Framför allt ska det bli en väldigt rolig match, det är alltid skoj att möta dem och de är ju kanske den största favoriten i turneringen. Så det blir en rolig utmaning.

Fakta: Så avgörs OS-hockeyn

Efter den sista gruppspelsomgången på söndagen fortsätter herrarnas OS-turnering så här:

Tisdag: Åttondelsfinaler.

Onsdag: Kvartsfinaler.

Fredag: Semifinaler.

Lördag: Bronsmatch.

Söndag: Final.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!