Skytteligaledarens tre mål frälste Leksand

Max Véronneau har inte vunnit någon skytteliga sedan han var liten. Men nu har Leksands supervärvning chansen att ta hem den i SHL. I den sanslösa målfesten borta mot Linköping svarade kanadensaren för tre fullträffar när dalagänget vände och vann med 6–5 efter straffar.

Max Veronneau slog till med tre mål i Leksands 6–5-seger borta mot Linköping. Arkivbild.

Max Veronneau slog till med tre mål i Leksands 6–5-seger borta mot Linköping. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Ishockey2021-11-25 21:45

I CHL-slutspelet har Leksand avancerat ända till kvartsfinal mot Frölunda.

Men hemma i SHL var klubben uppe i fyra raka förluster inför mötet mot LHC.

Och det kunde mycket väl ha blivit en femte också – för östgötarna ledde med både 1–0, 2–1, 4–3 och 5–4.

Ändå lyckades gästerna kämpa sig tillbaka varje gång och även vinna med 6–5 efter straffar.

Hattrick

Stor hjälte blev Max Véronneau – som öste in tre av målen, varav det sista som fällde avgörandet och ordnade bonuspoängen.

– En rätt galen och otroligt svängig match. Men vi gav aldrig upp och det var otroligt skönt att bryta vår förlusttrend och vinna igen, ler den 25-årige högerforwarden, värvad från Oskarshamn.

Därmed är kanadensaren uppe i 15 mål och toppar hela skytteligan i SHL.

– Jättekul att bidra och jag älskar att göra mål. Men jag har grymt bra lagkompisar som ger mig lägena. Kolla bara på Carter Campers passning den här matchen. En sådan får jag inte missa.

Jagar Lasch

Frölundas Ryan Lasch leder fortfarande poängligan med sina 29 poäng, där är Max tre efter. Men när det gäller skytteligan är han alltså i topp.

– Jag har aldrig gjort flest mål i någon liga, inte som senior i alla fall. Bara när jag var liten. Skulle jag göra det vore det roligt förstås. Men inget jag åker och funderar över nu och det är ju så långt kvar av säsongen.

Bara två av Leksands matcher i SHL har tvingats avgöras efter straffar hittills i höst – och bägge just mot Linköping.

– Ja, det verkar vara något speciellt när vi möts. Väldigt jämna lag som är svåra att skilja åt. Men vi fick ju stryk på straffarna hemma, så det var viktigt med revansch.

Tappade i försvaret

För LHC bröts också en svit – de hade fyra vinster i följd och fick nu bara med sig en poäng.

Detta trots en superstart med mål efter bara 19 sekunder och ledning större delen av den underhållande rysarfesten.

När Vilmos Gallo tryckte in sitt andra mål fram till 5-4 i sista perioden trodde nog många i den nästan fullsatta arenan på vinst för Linköping.

Men Leksand svarade genom Martin Karlssons kvittering – dubbla fullträffar även för honom – innan en viss superskytt avgjorde.

– Vi inledde med två riktigt bra perioder och efter den andra kändes det som att vi hade kontroll på Leksand, de såg trötta ut. Men då kom de tillbaka igen och i stället fick vi kippa efter andan. En stark offensiv, men vi tummade på för mycket på delar i defensiven, tycker hemmatränaren Klas Östman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!