Slagsmål efter rasism vid hockeymatch

En ny rasismskandal skakar nordamerikansk ishockey. Det var under lördagens match i East Coast Hockey League, ECHL, som Jacksonvilles Jacob Panetta ska ha gjort apliknande gester mot Carolinas Jordan Subban. Panetta är nu avstängd av såväl klubb som liga på obestämd tid.

Jordan Subban, vänster, hålls fast av domare efter att ha slagit Jacob Panetta.

Jordan Subban, vänster, hålls fast av domare efter att ha slagit Jacob Panetta.

Foto: Gary McCullough/AP/TT

Ishockey2022-01-24 09:49

På Twitter skriver Jordan Subban följande om händelsen:

"Han var för feg för att slåss med mig och så fort jag vände ryggen åt honom började han göra apgester mot mig, så jag slog honom i ansiktet flera gånger. Men då kröp han ihop som den fegis han är."

Panetta säger dock att gesten inte var menad att likna en apa.

– Vad jag gjorde när han ville slåss var att spänna musklerna och med en gest likna honom vid en bodybuilder. Det var absolut inte menat som en rasistisk gest. Jag är konfunderad av att det uppfattas fel och jag har förklarat för honom och hans familj att det absolut inte var menat så, säger Jacob Panetta i en video enligt Expressen.

Den högsta ligan i Nordamerika, NHL där Subbans bror PK spelar, har dock redan fördömt händelsen i sina sociala medier liksom PK Subban:

"De kallar inte ECHL för djungelligan bara för att min bror och andra svarta spelare är apor. Panetta, du kommer förmodligen att få spela igen, det är vad historien har sagt men förändring är på väg. Nu vet inte bara hockeyvärlden dina rätta färger, din hemstad Belleville vet, din familj och dina vänner vet att du är en bluff", skriver New Jersey-spelaren på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!