Släkten är värst – Harlestam sabbade festen: "Sett fram emot det"

Han gjorde sin senaste match i stan 2019. Sen dess har Hampus Harlestam inte befunnt sig på isen i Vimmerby ishall – förrän nu. I den andra perioden var det han som sabbade festen. Centern utnyttjade ett friläge på bästa sätt, kvitterade och efter det vände matchen. "Jag har sett fram emot att komma tillbaka hit", säger Harlestam efter 3–1-segern.

Hampus Harlestam gjorde mål mot VH i första matchen i Vimmerby sen 2019.

Hampus Harlestam gjorde mål mot VH i första matchen i Vimmerby sen 2019.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-09-29 19:55

Men Vimmerby var faktiskt laget som gjorde det bäst under matchens första 20 minuter. Ett piggt och inspirerat VH gjorde det svårt för Södertälje, som klev in i periodpausen med underläge 1–0.

– Vi är inte alls nöjda med första perioden. Vimmerby får lite momentum hela perioden. I andra spelar vi vårt spel. Vi är tunga, flyttar pucken, får med oss utvisningar och gör mål. Tredje perioden är väl mest en transportsträcka, säger Hampus Harlestam.

Kan den svaga inledningen berott på lite underskattning?

– Det är så många parametrar, man kan klaga på bussresor eller underskattning. Jag vet inte... För egen del var det bara kul att komma tillbaka och spela. Jag har sett fram emot det. 

Ja, för det var ju ett tag sen. Hampus Harlestam gjorde fyra starka säsonger för VH 2015–2019. Denna söndag var första gången han var tillbaka på isen i Vimmerby.

– Det är sjukt kul, och roligt att träffa på flera grabbar man spelat med, och ledare och andra människor runtomkring föreningen man känner igen från förr.

Södertälje SK har fått en fin start på säsongen. På fyra spelade matcher har laget inkasserat tio av tolv möjliga poäng. Det enda poängtappet kom mot topptippade Björklöven, då SSK förlorade på straffar.

undefined
Efter Hampus Harlestams kvitteringsmål kom SSK igång rejält. De vände på matchen i andra perioden.

Och Harlestams säsongsinledning då? Den har varit bra den också. På fyra matcher har centern gjort tre kassar. Han har även avancerat upp i formationerna. Mot VH lirade han i förstafemman, även om det mest berodde på en del skador och avstängningar.

– Jag själv blev skadad i mitten av försäsongen. Det känns som jag fortfarande går på lite adrenalin av att ha kommit tillbaka från skadan. Det har klaffat väldigt bra för mig såhär långt.

Hur upplevde du ditt viktiga 1–1-mål förresten?

– Jag följde min gubbe och det kändes verkligen som att han (Lukas Isaksson i VH) skulle droppa pucken, och det gjorde han. Sen när jag fick tag på den var det bara att sätta fart och göra någon fint.

Harlestam fick fri isyta från mer än halva plan, sen fintade bort VH-keepern Robin Christoffersson och la in den med backhand.

Finns det en risk att man hinner tänka för mycket i ett sånt läge?

– Jag funderade faktiskt på det häromdagen. Jag fick ett friläge mot "Löven" också. Då gick det inte speciellt bra, så jag tänkte att jag skulle pröva att gå mot backhand-sidan nästa gång, och det gick ju bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!