Spaak säker inför dagens playoff-drama: "Kommer följa VH:s avancemang på telefonen"

Vimmerby Hockey mot Skövde IK. Vem är väl bättre att tro och tycka om eftermiddagens match än Anders Spaak – hockeytränaren med koll på och ett förflutet i båda klubbarna? – VH kommer skölja över Skövde. Det både tror och hoppas jag av hela mitt hjärta, skrattar han.

Anders Spaak tror på VH inför dagens playoff-retur.

Anders Spaak tror på VH inför dagens playoff-retur.

Foto:

Ishockey2017-03-04 05:00

Under sina tre år i Vimmerby Hockey, 2010-2013, blev Anders Spaak uppskattad både som person och som tränare. Benämningen ”profil” har väl sällan känts så passande.
Men den karismatiske västgöten har också ett tiotal säsonger bakom sig som tränare i Skövde IK:s organisation och har fortfarande bra koll på båda lagen.
Redan innan playoff 1 såg Spaak Vimmerby som favorit i matchserien (bäst av tre matcher). Och han tycker inte att han har haft anledning att ändra sig efter VH:s bortaseger i torsdags.

– Vimmerby är ett bättre lag – betydligt mer kreativt och rappare på skridskorna. Skövde har ingen vidare fantasi. Det är mycket sarg ut och väldigt försvarsinriktat spel – man skapar inte särskilt mycket på egen hand, utan lever till stor del på motståndarnas misstag, tycker Spaak.
– Jag hoppas att det är den kreativa hockeyn som vinner. Och det tror jag också. Om VH bara vågar släppa på det så kommer man skölja över Skövde. Vimmerby har verkligen ingenting att förlora i eftermiddag, så det är bara att våga, säger Anders Spaak.

Själv har Spaak inget tränaruppdrag den här säsongen. Hur det blir till hösten är ännu oklart.
– Jag har tackat nej till några förfrågningar. Just nu för jag diskussion med en klubb, men jag vet faktiskt inte. Vi får se, säger han.

Kontakten med hockeyn har han dock inte släppt. Framför allt är det HockeyEttan i allmänhet och Vimmerby Hockey i synnerhet, som får hjärtat att slå lite extra.
– Det är så jäkla kul med Eric (Karlsson, 23-årig tränare i Vimmerby Hockey) och de framgångar han har haft sedan han tog över (nio segrar på tolv matcher).
– Egentligen fanns alla förutsättningar redan från början – sportchefen Daniel Stolt har byggt ett bra lag som spelar en publikfriande och offensiv hockey i hög fart, men det är Eric och hans tränarkollegor som lyckats ta fram det.

När Anders Spaak kikar ner i spåkulan och försöker sia om hur långt VH kommer räcka den här säsongen, mynnar det ut i följande:
– Man slår ut Skövde såklart, men sedan gäller det att inte skita i byxorna. Jag tycker att vi gjorde det när vi åkte ut mot Tranås i playoff 1 säsongen 2012-2013. Då klarade inte de ledande spelarna av pressen. Och visst, det är inte lätt – det krävs viss erfarenhet för att kunna hantera de svåra playoff-matcherna.
– Men om man bara ser till de spelare Vimmerby har nu så kan det räcka hur långt som helst. Att ha en målvakt som står på huvudet och är som bäst mot bra motstånd är också avgörande i sådana här matcher där det ofta bara skiljer ett mål åt ena hållet.

Anders Spaak har inte möjlighet att se matchen live i eftermiddag.
– Men jag kommer följa Vimmerbys avancemang på telefonen. Var så säker, skrattar han.

VH imponerade i torsdagens 3-2-seger i Skövde.
Om laget vinner dagens returmatch är det första gången någonsin som man tar sig förbi playoff 1 till den allsvenska Kvalserien.

Och på förhand ser allt bra ut.
– Alla är hela och vi har full trupp ännu en gång. Hampus Harlestam och Markus Modigs, som gjorde comeback efter sina skador, känns pigga och det var inga konstigheter med dem efter matchen, berättar VH-tränaren Eric Karlsson.
– Det är en jättehärlig känsla i truppen, men vi måste visa extrem ödmjukhet och komma upp ytterligare en nivå. Skövde är ett bra lag och av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att dunka in matchbollen, säger VH-tränaren.

Vimmerby mönstrar samma formationer som man gjorde i förrgår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!