Spaning – måste bli mer rejäla, VH! • Fem punkter från Hovet

Sjunde matchen, femte förlusten. Vimmerby Hockey räckte inte till mot storklubben AIK. Här är mina fem punkter från matchen.

AIKs Oskar Magnusson och Vimmerbys Jesper Broeng.

Ishockey2024-10-09 21:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) INEFFEKTIVITETEN

I vissa matcher har Vimmerby haft svårt att skapa tillräckligt med heta målchanser för att ge sig själva chansen att vinna. Så var inte alls fallet mot AIK. VH producerade många skarpa lägen, men hade förtvivlat svårt att förvalta dem. Det berodde på en kombination av att de inte var tillräckligt distinkta och bestämda och en vass AIK-målvakt i Jonathan Stålberg. Ska Vimmerby kunna rubba ett sånt starkt lag som AIK måste helt enkelt effektiviteten vara bättre.

2) REJÄLARE

Vimmerby bjöd verkligen upp till kamp långa stunder på Hovet, men ibland sjönk nivån drastiskt. Lägstanivån blev för låg. Det håller inte och det är då VH blir stenhårt straffat av bra allsvenska motståndare, som i andra halvan av den första perioden. Då gick AIK ifrån till 2–0 och var då klasser bättre än VH. Stundtals ser det kort och gott för valpigt ut i vissa situationer. Som att man inte riktigt tror på det fullt ut. Det måste bli rejälare när laget har sina dippar. Här finns helt klart en förbättringspotential.

3) RÄDDNINGEN

Förre VH-målvakten Jonathan Stålberg har haft en strålande inledning på Allsvenskan. Inför mötet mot sin gamla klubb hade han släppt in en puck i de två senaste matcherna mot Nybro och Tingsryd. Länge såg det ut som att han skulle hålla en ny nolla, innan Kevin Wennström fick hål på honom sju minuter före slutsignalen. Då ska man veta att VH skapade en mängd jättelägen i matchen där Stålberg stod pall för allt. Mest minns vi den otroliga räddningen fyra minuter före slutet vid ställningen 3–1. Stålberg reagerade blixtsnabbt och lyckades på något sätt rädda Carl Sjöbergs friläge. Det ska också sägas att Stålbergs målvaktskollega i Vimmerby, Robin Christoffersson, återigen gjorde en ny stark match.

4) POWERPLAYSPELET

Vimmerby fick flera möjligheter i numerärt överläge, men hade förtvivlat svårt att göra något riktigt bra av det. Alla vet hur viktigt och ofta avgörande det är att ha ett bra powerplay. Det hade inte VH mot AIK och har egentligen haft svårt i just den spelformen i stort i Allsvenskan hittills. Ibland hade VH svårt att överhuvudtaget ta sig in i anfallszon med pucken under kontroll.