Det är dags nu, Jakob! – "Jobbat så hårt för det här i många år"

Vid sina drömmars mål! Jo, någonting ditåt. Vi träffade VH-ikonen Jakob Karlsson strax efter den sista träningen inför fredagens allsvenska seriepremiär mot Nybro. "Det känns stort", säger kaptenen och det märks verkligen hur mycket det här betyder för honom.

Redo. Jakob Karlsson är laddad inför den allsvenska premiären.

Redo. Jakob Karlsson är laddad inför den allsvenska premiären.

Foto: Jens Lidesjö

Ishockey2024-09-19 16:44

Den långa resan är över. 

Nu står Vimmerby Hockey inför något historiskt. Aldrig tidigare har klubben lirat i Allsvenskan. 

Fredag klockan 19:00 är det dags. Då är det nedsläpp, VH vs Nybro. 

För vissa av spelarna är matchen extra speciell, framförallt för de med Vimmerby Hockey som moderklubb. 

Som Jakob Karlsson.

– Det här har man slitit och jobbat för i många år. Det är klart att det är roligt att få göra det här tillsammans med så många som man spelat med så länge. Det är stort. 

Han tänker då bland annat på Pelle Ström, Anton Carlsson och Eddie Levin. Utöver dem är även Jakob Heljemo, Adam Petersson och Wiking Malmunger egna produkter. Att ha sju egenfostrade spelare i en allsvensk förening är inte så vanligt – och också något som Jakob Karlsson lyfter som en styrka. Inte minst då om det kommer att blåsa snålt och resultaten periodvis inte kommer att gå Vimmerbys väg. 

undefined
Sista träningen är gjord inför fredagens heta premiär.

– Jag tror att vi står stadigare eftersom vi är så många härifrån och som känner så starkt för klubben. Vi har ju också flera killar utifrån som spelat här i många år, som Oskar Lindgren, Dageryd (William) och Robin (Christoffersson). Det är inte så att vi jagar dyra kontrakt på annat håll om det skulle gå dåligt. Jag tror också att vi utifrån det är beredda att offra lite mer för klubben än vad de andra lagen kanske gör.

Han känner sig själv i bra form, bättre än på länge jämfört med vid samma tidpunkt de senaste säsongerna. 

– Det känns bra och det var också ett måste när vi nu tog klivet upp.

Det är inte bara kroppen som känns bra för kapten Karlsson, utan även samspelet med kedjekamraterna Anton Carlsson och Eddie Levin. 

– Jag tycker att vi har tagit vid där vi slutade förra säsongen. Vi har lirat mycket hockey tillsammans och har bra rörelse och tänker ungefär likadant på isen. Mycket handlar om relationer. Sen ska man veta att det är en helt annan nivå som väntar. Och vi kommer att bli mycket mer scoutade av motståndarna. 

Som sagt, sista "riktiga" träningen är avverkad inför fredagens seriepremiär. Jakob har hela dagen framför sig, vilket han inte är van vid när det handlat om division ett-hockey. 

– Det är perfekt och kan inte bli bättre. Det frigör tid och allt blir enklare när man redan tränat klart på förmiddagen. Man kan lägga upp dagen på ett helt annat sätt än tidigare. 

Resultatmässigt har det gått lysande för VH på försäsongen. Det är historia. Seriespel och Allsvenskan är en helt annan sak. 

undefined
Kaptenen: "En styrka att vi har så många egna produkter i laget".

Och som Jakob Karlsson säger...

– Vi har gjort det bra i många matcher, inte minst mot Kalmar senast. Sen vet vi att det kommer att krävas att vi ligger minst på den nivån eller högre om vi ska kunna vinna matcher i Allsvenskan. Jag tror att det finns en knapp till att trycka på för många av de andra lagen och spelarna när väl serien är igång. För att vi ska kunna hävda oss och kunna etablera oss krävs att vi krämar ut allt vad vi har av varje spelare. 

Är det någon motståndare du ser fram emot att möta lite extra?

– Djurgården. De har väl flest SM-guld (16) av alla klubbar genom tiderna. Det kommer bli häftigt att möta dem. Överlag är det en jäkligt rolig serie med så många lag från Småland och flera storklubbar. 

Ni möter Nybro i premiären. Ett lag som du verkar ha en speciell relation till. Hur blir det?

– Jätteskoj. Jag tycker att Nybro har gjort det otroligt bra och utvecklats som klubb. Det är ändå inte så många år sen det var krisstämpel där med ekonomiska bekymmer. Sen har de rest sig och blivit starkare och starkare. Och ja, det var lite tjafsigt när vi hade den där fantastiska holmgången mot dem för något år sedan. Jag var väl inte direkt så populär i Nybrokretsar, haha. Men nu har de lämnat "Rysslandsspåret" alla fall. Många därifrån hörde av sig och tyckte att jag var dum i huvudet, men jag tyckte faktiskt att det var ganska kul. 

I morgon (fredag) är det dags. Kommer du att kunna sova i natt?

– Haha, det tror jag, men visst märks det att det är speciellt. Jag antar att det är premiärnerver som gör att man tycker att allt är fel den här sista veckan. Det är allt från schemat till grejerna man har på sig. Det är så det brukar vara. 

Till sist. Hur kul kommer det här att bli?

– Det blir det roligaste jag varit med om i karriären. Att få göra det här tillsammans med så många spelare härifrån är helt fantastiskt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!