Sportchefen om beslutet: "Jag är tacksam"

Walkover eller omspel? Under helgen fick Vimmerby Hockey äntligen besked. Matchen mot Nybro ska spelas vid ett senare tillfälle. "Det är en lättnad", säger sportchefen Morgan Persson.

När Vimmerby Hockey spelar på hemmaplan brukar sportchefen Morgan Persson stå på den ena kortsidan.

När Vimmerby Hockey spelar på hemmaplan brukar sportchefen Morgan Persson stå på den ena kortsidan.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-12-06 12:10

Frågetecknen och diskussionerna har varit många sedan förra onsdagen – då Vimmerby Hockey valde att vända spelarbussen strax före Nybro. VH vägrade att spela matchen på grund av två bekräftade coronafall. Dessutom fanns det ytterligare symptom i truppen.

Det blev startskottet på en hätsk debatt. Inte minst på sociala medier. Många hyllade Vimmerbys sportchef Morgan Persson som tog beslutet att vända bussen, medan andra menade att VH borde ha följt regelverket och spelat matchen.

– Det har varit en strid inom mig själv. Direktiven var att vi skulle spela, men det kändes inte moraliskt rätt att tvinga iväg spelarna. Hälsan är alltid prio ett, oavsett vilka konsekvenserna blir, sa Persson i det läget.

Nybro-tränaren Mikael Tisell var irriterad:

– Egentligen är det här inget problem som Vimmerby eller vi i Nybro äger. Det är de som har bestämt regelverket som då får säga om matchen ska spelas eller inte. Om varje enskilt lag eller enskild ledare ska kunna bestämma så kan det sluta i ren anarki efter det här.

I lördags eftermiddag, tio dagar senare, kom det efterlängtade beslutet från ishockeyförbundets tävlingsnämnd. Matchen mot Nybro ska spelas om.

– Det har varit en speciell situation. Man visste inte vad man skulle förvänta sig. Jag är tacksam gentemot tävlingsnämnden att de har kunnat se bortom protokollet och tagit det enda rätta beslutet, säger Morgan Persson.

Vad trodde du på förhand?

– Det har pendlat flera gånger. Jag var väldigt osäker in i det sista. Jag hade en dålig magkänsla precis innan beslutet kom, så det var extra skönt att det blev så här.

Vad händer nu?

– Jag ska ta kontakt med Nybro i dagarna och se om vi kan hitta ett nytt datum. Nu kan vi lägga den här uppståndelsen bakom oss och fokusera på det vi ska.

Enligt tävlingsnämndens beslut ska Vimmerby Hockey ersätta Nybro för de kostnader som klubben hade den 25 november, då matchen ställdes in med kort varsel.

– Det ska vara en skälig summa som de haft kring matchen. Jag vet inte alls vad det innebär. Vi får se vad Nybro skickar för underlag till oss. Det är inget som jag har spekulerat kring, säger Morgan Persson.

När Sporten pratade med tävlingsnämndens ordförande Jonas Sandberg i fredags kväll, innan beslutet blev officiellt, sa han så här om ärendet Nybro–Vimmerby.

– Alla beslut är i princip svåra att ta i coronatider, men vi var överens i nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!