Sportchefen om lånekarusellen: "Onekligen ovanligt"

En lånekarusell pågår inom svensk hockey. Sporten tog ett snack med Vimmerby Hockeys sportchef Pelle Johansson kring hur det kommer sig och vad som gäller. "Det är väldigt mycket lån av spelare nu. Ibland känns det som jag driver ett bemanningsföretag", säger han.

Vimmerby Hockeys Oskar Lindgren lånas ut för tredje gången den här säsongen.

Vimmerby Hockeys Oskar Lindgren lånas ut för tredje gången den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-12-18 12:03

På söndagen stod det klart att Oskar Lindgren lånas ut till Kalmar HC för spel borta mot Brynäs på måndagen och borta mot Djurgården på onsdag. Tidigare under säsongen har Vimmerbys toppback även gjort två matcher för Västerviks IK i Hockeyallsvenskan och två matcher för Malmö Redhawks i SHL.

– Det är onekligen ovanligt att en spelare lånas ut till så många klubbar på så kort tid. Man får tycka vad man vill om det, men vi har valt att ställa upp och vara tillmötesgående när förfrågningar kommit.

Finns det någon ekonomisk vinning för klubben och spelaren vid en utlåning?

– Mellan Hockeyettan och allsvenskan finns det ett avtal som säger att det kostar 3 000 kronor per match att låna en spelare. Spelaren har även rätt att förhandla om ersättning med klubben. Den här säsongen har det blivit väldigt många lån så jag tror att det avtalet kan behöva ses över till nästa säsong, säger Pelle Johansson.

Vad är bakgrunden till att många klubbar på elitnivå väljer att låna in spelare från Hockeyettan?

– När det gäller de allsvenska klubbarna så är det många av dem som inte har juniorlag på tillräckligt hög nivå för att kunna plocka in ersättare därifrån. Dessutom uppstår en brist på spelare just nu under perioden som Junior-VM pågår. De yngre förmågorna i SHL-klubbarna som vanligtvis är aktuella för lån till allsvenskan är inte tillgängliga då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!