Sporten spekulerar kring VH-spelarnas framtid

Väsby IK. Det blev Vimmerby Hockeys banemän säsongen 2021/2022. Återigen – börjar bli tjatigt! – föll VH på målsnöret, i det sista steget innan kvalserien. I vilket fall: nu är säsongen över. Här spekulerar Sporten om vad som händer i truppen.

Vilka spelare blir kvar i Vimmerby Hockey – och vilka lämnar? Sporten har gnuggat i spåkulan och presenterar här våra tankar.

Vilka spelare blir kvar i Vimmerby Hockey – och vilka lämnar? Sporten har gnuggat i spåkulan och presenterar här våra tankar.

Foto: Arkiv

Ishockey2022-04-04 18:00

Sådär, då är sillysäsongen här.

Många Vimmerbysupportrar hade såklart sett fram emot att vi inte hade behövt skriva de här raderna – nu.

Men så är det. Vi kan blicka tillbaka på säsongen som var och rikta blickarna framåt. Och som vanligt, antar vi, kommer det hända en hel del på spelarfronten i VH. Så brukar det vara i en hockeyvärld med ganska stor spelaromsättning i trupperna varje säsong.

Här är våra tankar kring de spelare som spelat frekvent i VH.

MÅLVAKTER

Robin Christoffersson. En inte alltför vågad gissning är att det bara blir en säsong i norra Småland. Har imponerat periodvis och visat att han håller bra division ett-klass. Surras om att han är högvilt för allsvenska klubbar. Tipset: Lämnar för BIK Karlskoga, som han var registrerad för som tredjemålvakt.

Gustav Bågenvik. Blir det så att Vimmerby Hockey får söka helt ny målvaktsbesättning? Ja, vi tror det. Känslan är att 23-åringen från Örebro tröttnat på att spela andrafiolen i VH. Visst fick Bågenvik relativt mycket istid i vinter, men när det drog ihop sig till slutspel och de viktiga matcherna fick Christoffersson det största förtroendet.

BACKAR

Oskar Carlsson. Backveteranen..., nåja han är bara 30 bast, har tyvärr nog gjort sitt. Han var som ni säkert vet tveksam redan till den här säsongen och kom in sent. Jobbig skadebild den här säsongen, som säkerligen påverkar hans beslut om en fortsättning eller inte.

Pelle Ström. Chanserna till fortsatt lir i VH är betydligt större när det gäller en annan egenfostrad back, Pelle Ström. Är viktig för laget, på flera sätt än bara på isen. Fick testa på allsvenskt spel med Vita Hästen och lyckades enligt rapporter bra även på den nivån. Det lär säkert locka att spela i Allsvenskan, om det kommer ett konkret erbjudande. Vår magkänsla är ändå att Ström stannar i moderklubben, alla fall i ytterligare en säsong.

Helge Holmstrand. Drabbades av en ny hjärnskakning och tvingades avbryta säsongen efter 20 matcher. Ett hårt slag för den duktige 21-åringen – och för VH. Frågan är om han kommer tillbaka i spel igen? Oavsett beslut är det ett svårt och tufft ställningstagande han kommer att få ta.

Jacob Isaksson. "Jalle" kom in sent på säsongen, från Åseda i division tre. Kom in i tempot snabbt och gjorde det bra i de tolv matcher han spelade. Ett givet kort att göra klart med, tycker vi. Det tycker säkert nya VH-ledningen också.

Adam Lindblad. Japp. Mycket tyder på att Vimmerby Hockey kan räkna in den talangfulle 18-åringen i truppen även nästa säsong. Visade fina kvaliteter när han blev varm i kläderna och har ett bra register. Behöver bara få mer rutin för att växa in ytterligare ett steg i division ett-kostymen.

Hugo Enock. Också hårt skadedrabbad. Är en gudomlig skridskoåkare och har meriter både från SHL och Allsvenskan. Kan tänka att VH gärna vill behålla honom, men frågan är  om han vill stanna. Känns som fifty/fifty.

Aku Alho. Den hårdföre finske backen blandade och gav, men en sak visste man alltid med säkerhet. 24-åringen gick alltid in med full kraft i duellerna och var viktig med sin fysisk i ett inte alltför fysiskt starkt lag. Stannar? Nej, det tror vi inte.

William Dageryd. Har i ett hockeyperspektiv inte farit runt och bytt klubb i parti och minut. Utöver spel i moderklubben Täby har han "bara" representerat Luleå och Boden – och Vimmerby då i vinter. Blir det ett andra år i gulsvart? Japp. Den tar vi.

Måns Krämer. Har sett över hela säsongen kanske varit lagets bäste, inte minst senare delen av säsongen. Stark, både offensivt och defensivt. Många allsvenska klubbar lär ha honom på radarn. Skulle förvåna om inte någon norpar honom, vilket innebär att han är förlorad för VH.

Christian Lindberg. Om vi bara hade gått efter vad han presterade första halvan av den här säsongen, kunde VH nog vinkat goodbye till den Värmdöfostrade backen, som liksom Hugo Enock har meriter både från SHL och Allsvenskan. Inte riktigt lika charmant höga nivå andra halvan, men säkerligen ett hett byte för många andra klubbar. Antar att Vimmerby försöker lägga mycket krut på att behålla 21-åringen med det utsökta spelsinnet. Vi tror de lyckas.

FORWARDS

Jakob Karlsson. Han må passerat de 30 för ett tag sedan, men är still going strong. Var en av lagets bästa i vinter. Har en utmärkt blick för spelet och är näst intill ovärderlig för sitt lag. Gnuggar kaptenen på nästa vinter? Jo.

Anton Carlsson. Har uttryckt att han vill spela kvar i moderföreningen. Är liksom de andra rutinerade egenfostrade spelarna mycket viktig. Bildade en vass kedja med Jakob Karlsson senare delen av säsongen. Honom kan nog VH redan räkna in.

Olle Söderlund. Var inte fullt ordinarie stora delar av säsongen, men kvitterar ut ett bra betyg för sin insats. En intressant spelartyp och dessutom en egen produkt. Känslan är att han spelar vidare i VH och också kommer få mer istid framöver.

Pierre Gustavsson. Är eran i Vimmerby Hockey över för den ytterst laglojale och sympatiske centern/forwarden? Vi tror det. Att pendla mellan Oskarshamn och Vimmerby tar någon gång ut sin rätt. Och den tiden är nu.

Ludvig Vännström. Det ryktas om att Umeåkillen har haft allsvenska ögon på sig. Utvecklades ett steg till under sitt andra år i VH och var nog lagets främste i numerära överlägen. Bra spelförståelse, bra passningar. Vännström lär vara en av de spelare som står högt upp på Vimmerbys önskelista att behålla. Det tycks som han trivs i den här miljön. Svårt att sia om Vännströms nästa klubbadress. Tipset: Han stannar.

Gustav Jansson. Går hårdskjutande Gustav Jansson och VH skilda vägar nu? Jo. Oddsen för det är ganska så låga.

Todd Winder. Två säsonger, men knappast en tredje. Den ödmjuke kanadensaren flyttar från lilla Vimmerby – och Sverige. Fortsatt spel i Danmark, Tyskland, Schweiz? Vi får se.

Niki Koskinen. Presterade inte på den nivå många hoppats, men sen hände något. Avslutade starkt och visade upp fina sidor som hockeyspelare. Men tveksamt om han kör ett år till i VH-dressen.

Tatu Kokkola. Samma sak är magkänslan när det gäller hans landsman. Gav ett bra och starkt intryck i Vimmerby. En kompetent spelare, klok och bra tekare. Nej. Ingen fortsättning.

Philip Elgestål. Snabbskrinnaren från Kungälv stod för 26 poäng på 46 spelade matcher, varav 14 mål. Tveksamt om han kör vidare. Vi tror inte det, men han skulle nog behövas. Är en härlig spelare att se på och har ett bra driv.

Lucas Jidenius. Kom precis som Elgestål från Mariestad inför säsongen. Även han bra på rören och en måltjuv. Gjorde hela 19 mål. Kommer säkerligen att uppvaktas av andra klubbar och en av de som troligtvis är på toppen av listan: "De vill vi förlänga med". Inte omöjligt, tippar vi. Han spelar vidare.

Hugo Ollila. Ytterligare en i raden av duktiga och spännande forwards. Har fin teknik och är avig. Vi tror att det finns intresse från båda parter om ytterligare en säsong.

Tim Lindfors. Efter många säsonger i elitklubben Malmö flyttade han norröver, till Vimmerby. Är bara 19 år och fick välkommen rutin från seniorhockeyn i VH. Har ett vasst skott och är en sniper. Kan få en snabb utväxling nästa säsong. I Vimmerby? VH vill säkert. Fifty-fifty att han stannar.

Isac Andersson. Ännu en ung spelare med hög potential och med erfarenhet från spel i elitföreningar (Frölunda, Mora och Tingsryd). Imponerade stundtals och här kan det hända saker snabbt, i rätt omgivning. Likadant här. Intresset från Vimmerby Hockey bör vara skyhögt för att signa honom 2022/2023. Vi tror att Andersson nappar och är kvar.

TRÄNARE

Staffan Lundh. Matchen mot Väsby i fredags var troligen den sista för Lundh i Vimmerby, tror vi. Vann 26 av 50 matcher som VH-tränare, inkluderat grundserie, Allettan och slutspel. Nästa uppdrag: Tillbaka till hemtrakterna igen för nästa uppdrag, i Västergötland, Värmland eller Skaraborgs län?

Nico Surenkin. Svårt att säga vad som händer med den assisterande tränaren. Fortsätter han tillsammans med Lundh, någonstans? Vår tro är att tränarstaben inte är kvar.

Fotnot: Det här är Sportens högst personliga tankar och funderingar.

Vimmerby Hockeys säsong

Södra grundserien: Tvåa bakom Kalmar med 36 poäng på 18 matcher.

Södra Allettan: Sjunde plats och vidare till playoff, 36 poäng på 27 matcher.

Kvartsfinal: Slog ut Karlskrona med 2–1 i matcher och imponerade stort.

Semifinal: Väsby blev för tufft, som vann med 2–0 i matcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!