Sporten spekulerar – de tror vi är högvilt på marknaden

Det har bara gått några dagar sedan matchserien mot Nybro tog slut. Den som blev så rafflande. Återigen föll Vimmerby på målsnöret i det sista steget till kvalserien. För vilken gång i ordningen? Tja, det börjar bli många nu. Säsongen är likafullt över för VH. Här spekulerar Sporten om vad vi tror kommer att hända i truppen.

Sporten har gjort en stor genomgång på alla VH-spelare. Vilka stannar? Vilka lämnar?

Sporten har gjort en stor genomgång på alla VH-spelare. Vilka stannar? Vilka lämnar?

Foto: Arkiv

Ishockey2023-03-28 17:00

Helt plötsligt är det över. Vi kan vinka hejdå till hockeysäsongen 2022/2023. För Vimmerbys del blev den framgångsrik, där laget var snubblande nära att äntligen nå den där kvalserien. Så blev det inte som ni vet. 

Redan nu blickar vi fram mot nästa säsong. När vi pratade med sportchefen Pelle Johansson efter söndagsmatchen sa han att det förmodligen kommer bli en del nytt på spelarfronten inför nästa säsong. Som vanligt med andra ord. Och en sak är redan klar: forwarden Martin Pärna återvänder. 

När vi gjort liknande genomgångar de senaste säsongerna så kan vi konstatera att spelaromsättningen i VH varit hög. Efter förra vintern lämnade 15 (!) spelare truppen. Efter säsongen 2020/2021 var den siffran tolv till antalet. Här är våra tankar kring de som spelat frekvent i VH den här vintern.

MÅLVAKTER

Robin Christoffersson. Vi trodde inte att Christoffersson skulle vara kvar i Vimmerby efter förra säsongen. Det blev han. Även då presterade han på en hög nivå. I vårserien och i slutspelet har han visat vilken klass han håller. Den Leksandsfostrade målvakten har briljerat långa stunder. Om han stannar en tredje säsong? Nja, vi tror inte det. Han lär vara högaktuell för klubbar högre upp. 

Scott Hector. Känslan är att Hector trivs ganska bra i Vimmerby, trots bristande speltid. Har en helt klart godkänd säsong bakom sig, men frågan är om han är sugen på att vara andravalet igen? Stannar Christoffersson, vilket vi inte tror, så är nog chanserna små. Det här är trixigt, men vi tror att han lämnar för något annat.

undefined
Scott Hector.

BACKAR

Oskar Lindgren. Det finns många kopplingar till Vimmerby och som gör det högintressant för backgiganten att lira vidare i VH. Han återvände ändå till klubben efter en sejour på annat håll inför den här vintern. Har i princip hela säsongen visat att han håller på en högre nivå och han lär ha ögonen på sig från flera håll. Magkänslan? Nej, han tar chansen någon annanstans, på allsvensk nivå. 

Pelle Ström. Inför förra säsongen spekulerades det en hel del om den skicklige och viktige backen skulle fortsätta att spela i moderklubben, eller om han skulle ta steget till Allsvenskan. Och då eventuellt till Vita Hästen, där han testades på lån. Han stannade och vi tror att VH-fansen får se honom i hemmarinken även när det är dags för första nedsläpp i höst. 

Johan Norberg. Det tog ett tag innan Oskarshamnskillen kom in i seniorspelet i Hockeyettan. Sedan följde en acklimatiseringsperiod som han klarade bra. Detta för sedan blomma ut rejält senare delen av säsongen. Med sin tuffa och hårda spelstil var han mycket nyttig för ett ganska småväxt Vimmerby Hockey. Och jodå. Visst stannar Norberg.

Jacob Isaksson. "Jalle" är en ännu en i raden av egenfostrade VH-spelare, som gjort det bra. I semifinalen mot Nybro tog han klivet upp som forward och visade sig behärska även den positionen. Japp. Tipset är att han vill fortsätta på den här hockeyresan med Vimmerby

Adam Lindblad. Okej, det blev inte mycket spel för honom i slutspelet, men vi tror inte att det påverkar honom inför nästa år. Och nog vill väl VH behålla en duktig egen produkt? Om han inte ska flytta för studier eller annat så är känslan att Vimmerby kan räkna in honom för 2023/2024.

William Alftberg. Kom från Nybro inför säsongen och har levererat på hög nivå. Skadade sig i slutet av säsongen och missade en del matcher, men när han väl kom tillbaka visade han direkt sin höga kapacitet. Jo, vi tror han spelar vidare i VH.

William Dageryd. Vi fick rätt i våra tankegångar när vi spekulerade i Dageryds vara eller icke vara inför den här säsongen. Om den Täbyfostrade backen väljer ett tredje år i Småland? Jo, vi tror det, trots att det lär vara en del intresserade klubbar som säkert försöker få hans namnteckning på ett kontrakt till nästa säsong. Har växt ut till en av lagets viktigaste spelare. Var lite "Måns Krämer-vibbar" på Dageryd senare del av säsongen. Krämer...? Just det. Han var bärande i VH förra säsongen. 

Hugo Lindman Gustafsson. Kom från Kallinge under säsongen och gjorde det bra. Hade det tuffare i slutet, men visade sin kapacitet i den avgörande matchen mot Nybro. Då var han en av lagets bästa. Vet inte riktigt hur våra tankar går kring hans framtid i VH. Det är mycket hit och dit. Slutkläm: han lämnar. 

undefined
Hugo Lindman Gustafsson.

FORWARDS

Jakob Karlsson. Han må ha passerat de 30 för ett tag sedan, men vad gör väl det. Karlsson kan blicka tillbaka på sin bästa säsong på mycket länge. Har visat hur betydelsefull han är för sin moderförening. Hittade en bra kemi med kedjepolarna Anton Carlsson och Eddie Levin och verkar också trivas bra under Hampus Sylvegårds ledning. Kör på. 

Anton Carlsson. Är redan klar för en fortsättning. 

Eddie Levin. Är redan klar för en fortsättning. 

Isac Andersson. Har trots sin unga ålder hunnit med att representera flera elitklubbar i sin karriär. Hade en tung säsongsinledning, då han inte hittade rätt i spelet. Sen växlade han upp flera steg och var en av lagets mest tongivande spelare. VH lär vilja ha honom kvar. Känslan är att intresset är ömsesidigt, trots att det kan finnas locktoner från annat håll. En detalj som talar emot en fortsättning är hans ålder. Andersson är bara 21 år och har stor utvecklingspotential. 

Adam Bäckstrand. Antar att 23-åringen från Växjö lär stå överst på listan över "most wanted" spelare från Vimmerby Hockey. Dominerade spelet de första matcherna mot Nybro. Ingen med hockeyöga kan undgå hans kvaliteter. Har en teknik, en blick och ibland en fart som få matchar på den här nivån. 

David Thomson. Har bildat en mycket vass formation med Bäckstrand och Andersson. Kanadensaren är månne något underskattad, kanske beroende på att han emellanåt ser ut att vara lite halvknackig på rören. Tittar man mer noggrant på hans rörelsemönster är det en annan bild som kommer fram. Med små medel gör han väldigt många bra saker på isen. Har en finurlighet och klubbteknik som gör att VH borde vara intresserat av ett andraår. Om det blir så? Nej, troligen inte. 

Ludvig Vännström. Får vi se den sympatiske och laglojale Umeåkillen i VH-dressen ett fjärde år? Uppenbarligen trivs han alldeles utmärkt på orten, i klubben och med laget. Pluggar vid sidan om hockeylirandet och lär fortsätta distansstudierna med bas i Vimmerby även när hösten nalkas. Det hoppas garanterat föreningen, medspelare och supporters på.

Hugo Ollila. Klev fram som målskytt och var bra i spelet större delen av grundserien. Gick något tyngre efter det. Känslan är att han och klubben nu går skilda vägar.

Oscar Gustafsson. "OG" känns nästan som en egen proudukt efter alla säsonger i Vimmerby. Har precis som Oskar Lindgren också en given koppling till Vimmerby. Kom tillbaka från en sejour i Karlskrona och nog fortsätter han i VH en säsong till. Snabbskrinnaren var en av lagets bästa i slutspelet. Vore helt klart en viktig förlängning för VH.

Balint Horvath. Har tidigare uttryckt att han gillar att vara i Vimmerby. Ungraren har gjort en bra debutsäsong, inte minst i vårserien där han visade sin målfarlighet och satte nio pytsar. Bra för VH om han kör vidare. Det tror vi också. 

Olle Söderlund. Har tagit klara steg och har verkligen växt in division ett-kostymen. Även när det hettade till i slutspelet. Tipset: Egen produkt som kör på i Vimmerby. 

Charlie Björklund. En frisk fläkt som är underhållande och sevärd att se på isen. Bänkades i slutet av säsongen. Påverkar det hans inställning om han vill stanna eller inte? Känslan är att han stannar.

undefined
Charlie Björklund.

TRÄNARE

Hampus Sylvegård. Det kom inte direkt som en överraskning. De flesta har förstått åt vartåt det har lutat. Och i skrivande stund kom faktiskt beskedet att Hampus Sylvegård tränar Vimmerby Hockey även säsongen 2023/2024. För VH var det ett drömbesked. Den unge tränaren gjorde lite av succé den nyss avslutande säsongen. På något annat sätt kan den inte summeras. Som det här laget har växt under hans ledning från en jobbig resultatmässig första halva.

Pelle Johansson. Sportchefen kom in under säsongen som ersättare till Hasse Jones. Har tydligt sagt att det inte är en optimal lösning att kombinera assisteranderollen med att vara sportchef. Trots att samarbetet mellan honom och Sylvegård verkar ha fungerat väldigt bra, så kommer vi av allt att döma få se annan person i båset tillsammans med huvudtränaren när säsongen brakar loss. 

undefined
Hampus Sylvegård har redan förlängt med Vimmerby Hockey.

Fotnot: Det här är Sportens högst personliga tankar och funderingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!