Starkt Skellefteå nollade formsvagt Frölunda

Skellefteå slog Frölunda med 2–0 i Göteborg och behåller serieledningen i SHL. Ett skadedrabbat Frölunda, med många unga spelare, åkte på sin tredje raka förlust. –Vi spelar inte såpass bra som vi behöver göra, säger Joel Lundqvist i Frölunda.

Pär Lindholm jublar efter att ha gjort 1–0 för Skellefteå mot Frölunda i Göteborg.

Ishockey2023-02-28 21:21

Namn som Max Friberg, Jan Mursak, Ryan Lasch, Jacob Nilsson och nu även Patrik Carlsson står på Frölundas sjuk- och skadelista.

– Det vore konstigt om det inte påverkade. Men å andra sidan har de yngre som kommit upp gjort det fantastiskt bra, säger lagkaptenen Joel Lundqvist om Frölundas februari.

För mindre än två veckor sedan var Frölunda trea i SHL. Nu, tre förluster senare, är göteborgarna sexa – och alltså på den sista platsen som leder direkt till SM-kvartsfinal. Lag sju till tio i sluttabellen får spela åttondelsfinaler för att ta sig vidare i slutspelet.

"Vet att vi kan"

Joel Lundqvist viftar bort en fråga om vilken press spelarna känner på sina axlar just nu.

– Det är elitidrott. Det är klart att det är ett tryck, oavsett läge. Och nu börjar det dra ihop sig, varje poäng är viktig, säger Lundqvist, ikonen i Frölunda som fyller 41 år på torsdag och gör sin sista säsong i laget.

– Det handlar mer om att hitta tillbaka till det vi presterat tidigare. Vi vet att vi kan, säger Joel Lundqvist bestämt.

På tisdagen var det ett aggressivt, välorganiserat Skellefteå som dominerade i Scandinavium.

– Jag tycker att vi kommer ut i första perioden, tar tag i pucken och spelar det spelet vi vill, och sätter egentligen tonen på matchen och håller den över tre perioder. Så vi är väldigt nöjda, säger Pierre Johnsson, assisterande tränare i ett Skellefteå som nu vunnit sina fyra senaste bortamatcher.

Båda målen var lite av bjudningar från Frölunda.

Vid 1–0 i första perioden stal Pär Lindholm pucken från en Frölundaspelare, kom ensam med Lasse Johansson i hemmamålet och satte pucken i nät.

Skellefteå stressade

Skellefteå ville gärna stressa Frölunda till misstag i göteborgarnas försvarszon. Målet var ett resultat av det.

– Vår forecheck funkar bra. Vi får fast dem ganska många gånger, sade Pär Lindholm till C More.

I andra perioden ramlade Frölundabacken Christian Folin på ändan vid eget mål, varpå gästerna tog pucken och Rickard Hugg gjorde 2–0.

Fler mål blev det alltså inte.

Inför andra perioden bytte Skellefteå målvakt. Linus Söderström, som leder SHL:s målvaktsliga, ersattes av Frans Tuohimaa. Det gjorde ingen skillnad för matchen.

Skellefteå ökade försprånget till tabelltvåan Växjö till två poäng, och ser ut att vara ett lag i harmoni.

Frölunda får hoppas ta poäng när jumbon Malmö kommer till Göteborg på torsdag.