Stjärnan nöjd med sin comeback

Det blev en stark comeback av Loui Eriksson i Frölunda – efter 17 år i NHL. Seger mot Leksand med 2–1 och riktigt bra spel på isen: –Men det finns ytterligare ett stepp. Ge mig lite tid, säger Eriksson, som gav sig själv ett betyg sju på en tiogradig skala.

Frölundas Loui Eriksson står i en spelarkorridor i Leksand och är nöjd efter sin comebackmatch. Han ger sig ett betyg sju på en tiogradig skala.

Frölundas Loui Eriksson står i en spelarkorridor i Leksand och är nöjd efter sin comebackmatch. Han ger sig ett betyg sju på en tiogradig skala.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Ishockey2022-11-19 20:34

Förra torsdagen skrev Loui Eriksson, 37, på för Frölunda, efter en lång tid av spekulationer.

Nu var det dags för comeback i det lag han lämnade för 17 år sedan efter SM-guldet 2005.

Men inför matchen mot Leksand fanns en huvudfråga: Hur skulle han orka?

Loui Eriksson senaste tävlingsmatch var i slutet av april för Arizona Coyotes. Sedan dess har han mest tränat barmark och har bara varit på is under en vecka.

– Det var en känsla om man skulle orka. Det var lite svettigt första perioden, men andra och tredje kändes bättre och bättre, säger Loui Eriksson, som inledde strålande.

Han blev snabbt ett orosmoment framför Leksands mål och var nära att bidra till att Frölunda direkt tog ledningen.

När matchen var slut hade han spelat 15.30 minuter vilket var i samma nivå som Ryan Lasch och Joel Lundqvist.

Sitt betyg

Utanför omklädningsrummet, efter matchen, ville han ge sig en sjua på en tiogradig skala:

– Allt känns bra. Men det finns ytterligare ett stepp. Ge mig bara lite mer på is och fler matcher. Träning är en annan sak, men det kändes förvånansvärt bra ändå. Med flåset och allting.

Loui Eriksson fortsätter:

– Det handlar också om kemin med de andra i laget. Jag har inte spelat så mycket med dem. Det tar en liten stund att lära känna dem man spelar med och positionerna.

Jämför då och nu

Det var 17 år sedan och 1 050 NHL-matcher sedan han senast spelade i Sveriges högsta liga. Då, 2005, vann han SM-guld med sitt Frölunda efter en säsong då många lockoutade NHL-spelare kom till Sverige. Loui Eriksson jämför serien då med nu:

– Det var en väldigt bra liga när jag stack, Många bra spelare kom hem det året. Det var bra fart på spelet. Men nu känns det som att alla blivit fysiskt starkare för varje år. Det blir bara bättre och snabbare, säger Loui Eriksson, som hyllar stämningen på svenska läktarna:

– I NHL är det tryck i slutspelet, men det händer inte mycket i vanliga serien. Här är det roligare med lite mer tryck med hejaklackar. När det hettar till höjs volymen. I dag var det en bra atmosfär med många fans som hejade. Det är kul att spela en sådan här match.

Loui Eriksson längtar nu till den 26 november. Då får han äntligen komma hem och spela inför hemmapubliken i Scandinavium när Frölunda möter Linköping:

– Det ska bli riktigt kul med många vänner och kompisar som kommer att vara på plats, säger han.

Tränarbetyg

Bredvid i spelarkorridoren står Frölundas tränare Roger Rönnberg och skyndar på sitt lag som ska hinna med flyget till Göteborg. Men han hinner med att hylla Loui Eriksson:

– Han gör det vi förväntat oss att han ska göra. Han spelar väldigt bra i powerplay framför mål. Han kompletterar också kedjan med (Ryan) Lasch och (Linus) Nässén bra. Han jobbar hårt. Han göra några smarta spel.

Rönnberg fortsätter:

– Han kommer vara en viktig kugge för oss. Han är en naturlig insiderspelare framför motståndarnas mål. Sådana kan man aldrig få för mycket av.

Fakta: Loui Eriksson

Ålder 37.

Meriter: VM-guld 2013, OS-silver 2014, SM-guld 2005.

Meriter i NHL: 1050 matcher, 613 poäng.

Senaste säsongen i Frölunda: 2004-2005, vann SM-guld med Frölunda.

Klubbar i NHL: Dallas Stars, Boston Bruins, Vancouver Canucks, Arizona Coyotes.

Aktuell: Comeback i Frölunda efter 17 år i NHL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!