Stjärnorna saknas i Sveriges JVM-trupp

De var givna i vinterns JVM-trupp. Nu stoppas Lucas Raymond och Alexander Holtz. –Det är deras klubbar som bestämmer, säger förbundskapten Tomas Montén inför mästerskapet som avgörs i augusti.

Detroits Lucas Raymond kommer inte att spela JVM. Arkivbild.

Detroits Lucas Raymond kommer inte att spela JVM. Arkivbild.

Foto: Paul Sancya/AP/TT

Ishockey2022-06-21 11:48

6–3-segern mot Ryssland och 3–0 mot Slovakien gav Sverige en drömstart på JVM i Kanada.

Nu är det inget värt.

Turneringen som i december stoppades efter covid-19-spridning börjar om från noll när den drar i gång den 9 augusti i Edmonton.

Vilket i sin tur även innebär att förbundskapten Tomas Montén, som gör sitt sista mästerskap, på nytt har tagit ut en trupp.

I den finns inte NHL-duon Lucas Raymond eller Alexander Holtz med.

Klubbarna bestämmer

– Det landar i att deras klubbar, Detroit respektive New Jersey, tycker att turneringen ligger fel i tiden för att vara optimal för deras uppladdning inför deras säsonger, säger Montén.

– Jag hade velat ha dem med men det är deras klubbar som avgör och bestämmer, det är deras spelare och jag har full respekt för det.

Situationen är inte särskilt ny för Montén.

– Under varje år som jag har hållit på så är det alltid någon man inte får med. Sedan om det är Rasmus Dahlin, Adam Boqvist, Lucas Raymond eller Alexander Holtz… Det är dilemmat med att producera bra spelare som Sverige gör, som blir för bra för tidigt, säger han.

– Spelarna tillhör sina klubbar och de måste ta beslut om vad som är bäst för deras spelares utveckling.

Kan bli förändringar

Sveriges trupp består i dagsläget av 23 spelare, vilket betyder att landslagsledningen håller två platser öppna.

– Det kan hända saker under sommaren. Det finns spelare som inte är draftade, de kan bli draftade och signade och det kan förändra läget, säger Tomas Montén.

– Vi väljer att avvakta och se vad vi vill addera – om vi vill addera någonting.

– Vi kommer inte anmäla truppen förrän den 9 augusti då VM börjar, fram till dess kan det ske förändringar.

Fakta: Sveriges JVM-trupp

Målvakter: Jesper Wallstedt, Luleå, Calle Clang, Rögle, Carl Lindblom, Djurgården.

Backar: Helge Grans, Los Angeles, Emil Andrae, HV71, Mattias Hävelid, Linköping, Måns Forsfjäll, Skellefteå, Simon Edvinsson, Frölunda, Leo Lööf, Ilves Tammerfors, William Wallinder, Rögle, Joel Nyström, Färjestad.

Forwards: Daniel Ljungman, Linköping, Fabian Lysell, Vancouver Giants, Åke Stakkestad, Bofors, William Eklund, Djurgården, Linus Sjödin, Rögle, Victor Stjernborg, Växjö, Albert Sjöberg, Södertälje, Isak Rosén, Leksand, Jonathan Lekkerimäki, Djurgården, Theodor Niederbach, Frölunda, Oskar Magnusson, AIK, Daniel Torgersson, Winnipeg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!