Så går det för VH-profilerna i Hockeyallsvenskan

En handfull spelare, på sin höjd? Glöm det. Det är betydligt fler före detta VH-spelare som numera huserar i Hockeyallsvenskan. Vi tog tempen på hur det har gått för dem så här långt, sett till statistik.

Hampus Harlestam, Jonathan Stålberg och Markus Modigs var publikfavoriter i Vimmerby ishall. Nu för tiden spelar de i Almtuna, Kalmar och Mora.

Hampus Harlestam, Jonathan Stålberg och Markus Modigs var publikfavoriter i Vimmerby ishall. Nu för tiden spelar de i Almtuna, Kalmar och Mora.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-11-05 13:59
undefined
Snacka om stark målvaktsuppsättning i Hockeyettan. Säsongen 2018/19 var det Jonathan Stålberg och Tomas Rydén som konkurrerade med varandra i VH.

Varför inte börja med lagens viktigaste spelare, målvakterna.

Här – i landets näst högsta liga – hittar vi bland annat de tidigare målvaktskollegorna i Vimmerby Hockey, publikfavoriterna Tomas Rydén och Jonatan Stålberg. Rydén i Tingsryd, Stålberg i Kalmar.

Hur har det gått för dem i sina respektive lag?

Tja, båda ligger med i bottenskiktet sett till räddningsprocent. Jonatan Stålberg är på plats tolv med 89.53 procent, medan Tomas Rydén är 15:e på listan med 88.58. Båda har hittills i alla fall varit klara målvaktsettor i sina lag.

Kikar vi bland utespelarna i Hockeyallsvenskan så har 13 av dem någon gång representerat VH.

Kristoff Kontos, AIK

Är åtta i den interna poängligan, där han producerat åtta poäng på tolv matcher. Den skicklige kanadicken, som var så bra i Vimmerby, är nu tillbaka i svensk hockey efter en vända i Slovakien. 

Emil Wahlberg, AIK

34-åringen från Åseda fick mycket sparsamt med speltid i Modo i SHL. Nu är han utlånad till AIK och har fått en smakstart. På sina fyra matcher i klubben har han gjort 3 poäng och har +4 i plus/minus-statistiken. 

Hampus Harlestam, Almtuna

På tal om publikfavorit i VH. Lidingöfostrade Harlestam är nog en av de största som inte har Vimmerby som sin moderklubb. På sina fyra säsonger öste han in hela 131 poäng. De senaste fem åren har han lirat sin hockey i Almtuna. Här har han i höst producerat sju pinnar på 13 matcher.

Jesper Kokkonen, Karlskoga

Här har vi ytterligare en spelare som satte rejält avtryck i VH. Precis som Harlestam en poänggörare av rang. Eller vad sägs om 110 poäng på tre säsonger. Tydligen fortsätter han leverera och prestera, även i Allsvenskan. Kokkonen är tvåa i Karlskogas poängliga och är den som är mest effektiv när det gäller målskytte.

Jesper Norbäck, Karlskoga

Minns ni Jesper Norbäck? Vissa av er gör det säkert. Han spelade i Vimmerby en kort sejour för några år sedan. På bara sju matcher i VH gjorde han 10 poäng, varav sex mål. I Karlskoga är inte målskyttet hans bästa grej hittills. Noll i protokollet, men däremot fem assist.

undefined
Kevin Karlsson (mitten) har fått en viktig roll i Djurgården.

Kevin Karlsson, Djurgården

Den 27-årige Linköpingskillen satte VH i sank i en avgörande kvalmatch för Troja säsongen 2020/2021. Då pangade in tre mål när Ljungbylaget vann och tog sig till kvalserien och sedermera Allsvenskan. Den offensivt skicklige backen spelade tio matcher i Vimmerby och gör nu sin andra säsong i DIF. Där är han så här långt lagets poängstarkaste back med 6 gjorda poäng (2+4).

Markus Palmberg, Kalmar

Dalmasen verkar trivas bra i Småland. Här har han nämligen spelat de senaste nio åren. Vimmerby var hans hemvist säsongen 2014/2015. Och jodå, nog visade han sina kvaliteter. Poängutdelningen från hans klubba blev 37 på 34 matcher. Är också en hyfsat pålitlig poänggörare i Kalmar. Så här långt: 6.

Tatu Kokkola, Kalmar

Var klok, pålitlig och en suverän tekare under sin bara ettåriga sejour i VH (2021/2022). Sen värvades han till Kalmar HC. I årets allsvenska har den finske centern bara gjort sex framträdanden.

undefined
Måns Carlsson gjorde ett starkt avtryck under sin säsong i Vimmerby Hockey. Bland annat avgjorde han ett par gastkramande kvalmatcher.

Måns Carlsson, Mora

Bländade VH-publiken med sin teknik och förmåga att gå ner i tempo i rätt läge. Och såklart, Måns låg också bakom en hiskeligt massa mål under sin vistelse i Småland (2018/2019). I VH bidrog han med 54 poäng. Är inne på sin femte raka säsong i allsvenska Mora. Lysekilsprodukten är etta i interna poängligan med 11 poäng.

Markus Modigs, Mora

Är en av de bästa spelarna som fostrats i Vimmerby Hockey. En sniper av högsta rang. Toppar Moras målliga med sex fullträffar och är liksom gamle parhästen i VH, Jesper Kokkonen, lagets mest effektiva målskytt sett till antal skott och gjorda mål.

undefined
Mattias Wigley spelade flera säsonger i Vimmerby Hockey. Sedan ett par år tillbaka återfinns han i grannklubben Västerviks IK.

Mattias Wigley

Stockholmaren stretade på i många år i Vimmerby och fick något av ikon-status för att komma "utifrån". Efter sex säsonger i klubben blev det Västervik och Allsvenskan. Wigley fortsätter att vara oerhört stark i tekningssituationer och lägger ner ett hårt jobb i det tysta.

Karl Johansson, Östersund

Gjorde sig känd som en ytterst spelskicklig back under säsongen i VH. Har gjort flera år i Allsvenskan efter det och även testat på SHL. Inget mål hittills och faktiskt den ÖIK-spelare med sämst plus/minus (-8).

Albin Runesson, Östersund

Anlände till VH 2017 och blev bara kvar en säsong. Gjorde kanske inget större avtryck, men var en pålitlig back som gjorde sitt jobb. Har bara spelat nio matcher med Östersund i höst, där han stått för en assist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!