Styrkebesked av Västervik – körde över toppkollegan Timrå

Det mesta var sig likt… Västervik vann igen, Olle Liss blev tvåmålsskytt och Ludvig Engsund storspelade. – Jag är väldigt glad över vår insats, säger VIK-tränaren Mattias Karlin efter 4-1 mot Timrå.

Olle Liss är inne i ett målstim. För andra matchen i rad blev han tvåmålsskytt.

Olle Liss är inne i ett målstim. För andra matchen i rad blev han tvåmålsskytt.

Foto:

Ishockey2017-02-28 08:04

I höstas värvade Västerviks IK den rutinerade målvakten Jonas Fransson.

Han har inte gjort någon besviken. Liksom hela laget har Fransson svarat för en mycket stark säsong.

Men i hemmamatchen mot Vita Hästen för ett par veckor sedan tvingades succémålvakten kliva av – på grund av en lårskada.

Anledning att vara orolig?
Inte direkt.
I Jonas Franssons frånvaro har Ludvig Engsund klivit in i hetluften och verkligen tagit chansen.

I går vann Västervik igen – med Engsund i målet.
– Även om man inte får spela så mycket gäller det att hela tiden vara beredd om chansen dyker upp. Och ja, det har gått bra de senaste veckorna. Jag njuter av varje match jag får spela, säger 23-åringen.

Sedan inhoppet mot Vita Hästen har du räddat 95 procent av skotten. Känns det så stabilt som statistiken visar?
– Ja, det känns som att puckarna vill till mig. Jag är nöjd med vad jag har presterat. Man ska även komma ihåg att jag får mycket hjälp av utespelarna. Ofta har jag fri sikt på skotten.

Gårdagens 4-1-seger mot toppkonkurrenten Timrå var ett styrkebesked av Västervik inför den kommande slutspelsserien, som drar igång i nästa vecka.

VIK var bättre på i princip allting.
– 50-55 minuter av matchen tycker jag att vi var lika bra eller bättre än Timrå. På så sätt var det aldrig något snack, säger VIK-tränaren Mattias Karlin.  

Hemmaspelarna startade matchen med hög frenesi i skridskoåkningen. Det tog bara 29 sekunder innan Victor ”26” Öhman utnyttjade ett slarvigt uppspel och hängde upp pucken i nättaket. Glödhete Olle Liss ökade ledningen till 2-0 i powerplay.
– Det var olyckligt att Timrå fick 2-1 före pausvilan. Med tanke på hur spelet såg ut var de inte värda det målet, säger Karlin.

VIK:s avgörande ryck kom i början av den tredje perioden. Först gjorde Olle Liss 3-1 och sedan punkterade Joacim Hedblad matchen med sitt 4-1-mål i powerplay.

Det var alltså VIK:s andra PP-mål för kvällen.

– På slutet har vi spelat riktigt bra i både boxplay och powerplay. Det är skönt att ha med sig det inför fortsättningen, säger Mattias Karlin.

Längst bak spelade Ludvig Engsund mycket stabilt. Han räddade 28 av 29 skott. Efter matchen hyllade Karlin sin målvakt.
– Han har varit jättebra i alla matcher på slutet. Jag är imponerad.

Vad är det för status på Jonas Fransson?
– Han har börjat träna lite lätt igen, men det är alltid vanskligt med lårskador. Om det händer något igen är säsongen förstörd. Vi tar det dag för dag, säger Mattias Karlin.

Tack vare segern är VIK ny tabelltrea i Hockeyallsvenskan. Två omgångar återstår.

Fakta

Västervik-Timrå 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)

Första perioden: 1—0 (0.29) Victor Öhman, 2—0 (17.32) Olle Liss (Conny Strömberg, Andreas Frisk) spel fem mot fyra, 2—1 (18.04) Elias Pettersson (Jesper Dahlroth).
Tredje perioden: 3—1 (3.10) Olle Liss (Oscar Drugge), 4—1 (5.36) Joacim Hedblad (Conny Strömberg, Victor Öhman) spel fem mot fyra.
Skott: 28—29 (15—9, 6—10, 7—10).
Utv, Västervik: 5x2. Timrå: 5x2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!