Succémålvakten skrev på för VH

Den gångna säsongen gjorde han braksuccé i Borlänge – skrällaget som tog sig ända till den allsvenska kvalserien. I går skrev den SHL-meriterade målvakten Viktor Kokman på för Vimmerby Hockey. – Det känns som att VH är helt rätt för min fortsatta utveckling, säger han.

SUCCÉKEEPER. Viktor Kokman kommer från en succésäsong med Borlänge. Kommande säsong ser du den HV71-skolade målvakten i Vimmerby Hockeys tröja.

SUCCÉKEEPER. Viktor Kokman kommer från en succésäsong med Borlänge. Kommande säsong ser du den HV71-skolade målvakten i Vimmerby Hockeys tröja.

Foto: Privat

Ishockey2016-04-20 06:01

Efter säsongens framgångar var det nog många som trodde att Viktor Kokman skulle hamna högre upp i seriesystemet. Ryktena har varit många och flera lag i HockeyAllsvenskan har hört sig för om 23-årige Kokman, som är fostrad i Vita Hästen men till största delen skolad i HV 71, där han även har gjort några inhopp i SHL samt stått i en CHL-match för HV71 mot Wien.

Hållit nollan i SHL
– Faktum är att Viktor inte har släppt in ett enda mål i HV:s a-lag, säger William Rahm, HV71:s  målvaktstränare – tillika en av landets mest erkända.

William är nog den person som har bäst koll på hockeymålvakten Viktor Kokman. Under tre säsonger tränade han honom i just HV och de har fortfarande tät kontakt.

– Viktor hade en mycket stark säsong i Borlänge. Förutom att han är en vinnarskalle med fantastisk potential, så är han också en väldigt sympatisk kille.

Hur skulle du beskriva Viktor som målvakt?

 – Han är ju storväxt (189 cm och 88 kg) och använder också sin storlek på ett bra sätt i blocka-/täcka-lägen. Han är väldigt duktig i det spelet, berömmer William Rahm.

– För Viktor handlar det nu om att visa att han kan fortsätta prestera på högsta nivå varje dag och leda sitt lag framåt och uppåt.

– När Viktor får fylla sin potential med rutin har han alla möjligheter att bli hur bra som helst, säger William Rahm.

Södra serien vassare
Viktor Kokman hade i det närmaste bestämt sig för en fortsättning med Borlänge när Vimmerby kom in i bilden.

– Det surrades väl lite om allsvenskan, men det blev aldrig något konkret.

– Sedan blev jag kontaktad av Daniel Stolt (Vimmerbys sportchef) och blev klart intresserad. Klubben har gett ett professionellt intryck och nu känns det jättebra. Jag tror att Vimmerby är helt rätt för min fortsatta utveckling.

Hur mycket påverkade det att få spela i den södra HockeyEttan?

– Klart att det hade betydelse när jag fattade mitt beslut. Den södra serien känns lite vassare.

– Även det faktum att Vimmerby har visat sig väldigt duktiga på att utveckla spelare och slussa dem vidare till HockeyAllsvenskan påverkar en ju så klart, säger Kokman.

Spela viktig roll

I Vimmerby Hockey är sportchefen Daniel Stolt så klart nöjd med att ha hittat Linus Lundins ersättare:

– Viktor är en toppmålvakt i ettan. Vi känner att vi har en målvakt som ger oss möjlighet att vinna varje match och ta oss långt kommande säsong.

– Dessutom är vi säkra på att Viktor kommer spela en viktig roll för vår andre målvakt, 20-årige Mattias Magnusson, och hans utveckling, säger Stolt.

De båda målvakterna har tidigare varit i HV:s organisation samtidigt.

Vimmerby Hockeys trupp 2016/17

Nyförvärv:
Thim Skog (b) Boro/Vetlanda, Hampus Berg (b) Haninge Anchors, Mattias Magnusson (mv) HV 71 J20, David Stenbacka (fw) Tyringe Soss, Viktor Kokman (mv) Borlänge HF.

Klara förlängningar:
Hampus Harlestam (c), Jesper Kokkonen (fw), Anton Carlsson (fw), Mattias Wigley (c), Oscar Josefsson (fw) och Robin Kokkonen (fw).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!