Backparet som briljerar för VH: "Kompletterar varandra"

2xWilliam. Alftberg och Dageryd. De har varit en stor del av Vimmerby Hockeys starka defensiv. På 20 matcher har de bara varit inne på tre respektive fyra baklängesmål i spel fem mot fem. "Det är bra siffror", säger Alftberg.

William Alftberg och William Dageryd har bildat ett starkt backpar i VH den här säsongen.

William Alftberg och William Dageryd har bildat ett starkt backpar i VH den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-01-04 16:30

Vimmerby Hockey har fått en pangstart på Allettan med 3–1-vinst borta mot Tranås och 4–1 hemma mot Skövde. Lägg därtill att laget höll nollan i de tre avslutande omgångarna av grundserien så är det lätt att konstatera att lagets starka defensiv är en nyckel till framgång så här långt.

Det backpar som kanske har glänst allra mest är de båda William. Alftberg och Dageryd. Tränaren Hampus Sylvegård satte dem samman inför den här säsongen och det är ett beslut som han verkligen inte fått anledning att ångra.

– De är väldigt stabila. De kompletterar varandra väldigt bra och har en oerhört hög lägstanivå i sitt spel. De är bra på skridskorna och hittar hela tiden utvägar i spelet, säger Sylvegård.

undefined
William Alftberg har bara varit inne på tre mål bakåt i spel fem mot fem den här säsongen.

William Alftberg är inne på samma linje när han ska förklara vad det är som gör att han fungerar så pass bra tillsammans med Dageryd.

– Vi jobbar väldigt bra ihop. När en av oss följer med upp i anfall stannar den andra hemma och täcker upp. 

Dageryd håller med, men vill inte ta åt sig hela äran för lagets starka defensiv.

– Att vi släpper in så pass få mål beror på att hela laget har kommit ihop som grupp. Alla följer de direktiv vi fått och är överens om hur vi ska spela. Grunden i spelet lade vi redan under förra säsongen och det har vi kunnat finslipa på ytterligare och blivit ännu bättre nu.

Båda spelarna har +11 i plusminusstatistiken i grundserien och Allettan totalt. Dageryd har varit inne på fyra mål bakåt och Alftberg på tre.

– Det är onekligen fina siffror på 20 matcher.

undefined
Vimmerby har bara släppt fyra mål när William Dageryd varit inne på isen i spel fem mot fem.

Inför Allettan fick laget förstärkning av Jakob Heljemo och Christoffer Törngren. Det har lyft laget ytterligare.

– Det märks att de har erfarenhet av spel på högre nivå. De lyfter kvalitén och tempot på både matcher och träningar, säger Alftberg.

– Ja, vi får verkligen slita hårdare på träningarna och det är nyttigt för oss, säger Dageryd.

Hur ser ni på lagets starka inledning på Allettan?

– Det är skönt att vi har börjat med att vinna två tuffa matcher. Det är bara att fortsätta spela vårt spel med mycket fart, säger Alftberg.

På fredagen väntar Kristianstad på bortais. Ett lag som VH föll mot två gånger om i grundserien. 5–1 hemma och 3–1 borta.

– Kristianstad är ett lag som vi gärna vill slå. Det har varit två väldigt jämna matcher mot dem tidigare. De har en bra målvakt så det gäller att vi kommer in på kassen och stör honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!