Succétränarens kritik mot svensk damhockey

För mycket fokus på klubbishockeyn gör att Damkronorna har tappat internationellt. Det tycker förre förbundskaptenen Peter Elander som tagit Danmark till OS för första gången.
–Ska man ta medaljer på OS och VM så måste man ha stora landslagsprogram, säger han.

Deppigt i Damkronorna under förra OS-turneringen. Arkivbild.

Deppigt i Damkronorna under förra OS-turneringen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-01-31 13:58

Elander ledde Damkronorna till fyra mästerskapsmedaljer under nio år som förbundskapten mellan 2001 och 2010.

Det klassiska OS-silvret i Turin 2006, fyra år efter bronset i Salt Lake City. Dessutom två VM-brons.

Damkronorna är medaljlöst internationellt sedan hans tid.

Peter Elander svarar försiktigt på frågor om vad som gick snett under åren som Damkronorna blev sämre och sämre för att till slut åka ur A-VM 2019. Han säger att "Sverige inte var tillräckligt bra", men tycker att förbundets jobb nu blivit jämställt och att landslaget är på väg uppåt.

Finns inte på VM

Men en sak är han tydlig med – Elander anser att klubblagshockeyn har fått för mycket fokus på landslagets bekostnad.

Under Elanders tid fick Damkronorna extra resurser från SOK (Sveriges olympiska kommitté) för fler läger och träningsdagar.

– Det är jättebra att klubbarna vill satsa, men drar man ned på landslagsverksamheten och klubbarna ska utbilda spelarna så är frågan hur bra det blir. Vilka kunskaper har klubbarna om internationell ishockey? När jag åker på VM-turneringar så är det sällan jag ser tio SDHL-tränare på läktaren, säger han och jämför med svenska skidåkare och skidskyttar.

– Stina Nilsson och de andra vinteridrottarna tränar inte med Piteå utan i landslagsprogrammet. USA och Kanada centraliserar sina landslag vart fjärde år för att bli så bra som möjligt. Då tränar de bästa mot varandra i sex månaders tid. Klubblagshockeyn är jätteviktig men ska man ta medaljer på OS och VM så måste man ha stora landslagsprogram, säger Elander.

Åkte på hjärtinfarkt

Efter sin tid med Damkronorna flyttade Elander till USA och var under åtta år collegetränare. Men allt höll på att ta en ände med förskräckelse.

Sista säsongen, 2017-18, då han ledde Ohio State University, drabbades han av en hjärtinfarkt.

– Det var en klassiker, coachen blev tokig på något på isen. Det var lite på grund av jobbet. I Nordamerika jobbar man stenhårt, varje dag i veckan, så det var ett bra varningstecken. Jag blev friskförklarad efter tre-fyra månader och sedan har det inte varit några problem, berättar han.

Han flyttade hem till skånska Jonstorp och planen var att han skulle pensionera sig, träna klubbens juniorlag, göra lite konsultuppdrag och tv-jobb.

Då ringde Danmark för att ersätta förre Luleåtränaren Fredrik Glader som hade tagit danskorna upp i A-VM, men som lämnade för att bli sportchef i Modo.

I höstas tog Elander Danmark till sitt första OS genom tiderna, bara någon månad efter att herrarna gjort samma sak. Nu finns världens chans att få ishockeyn att växa Danmark, tycker han:

– Bättre tillfälle finns inte. Kan man inte rekrytera hockeyspelare nu med bägge landslagen i OS, så...

Elanders Danmark har som mål att ta sig till kvartsfinal. I sista gruppspelsmatchen väntar Sverige – en match som skulle kunna avgöra allt.

– Jag tänkte på det, jag har coachat eller scoutat alla svenska spelare, så jag vet vad de är bra på. Jag har så bra kännedom om de svenska spelarna att det nästan känns som att spela mot sina egna spelare. Så det kommer att kännas konstigt, säger han.

Fakta: Peter Elander

Ålder: 61.

Bor: i Jonstorp.

Tränarkarriären: Bergen-Djerv (spelande tränare, 88-89), Rögle (assisterande, 91-95), Tyringe (95-96), AaB (96-97), Sverige J20 (98-99), Damkronorna (01-10), University of North Dakota (10-17), Ohio State (17-18), Jonstorp J18 och J20 (18- ), Danmark (19- ).

Spelarkarriären: Mora, Södertälje, Frölunda, Vallentuna, Hammarby, Rögle, Bergen/Djerv, Tyringe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!