Super-Mario tillbaka – tystade Finland

Mario Kempe har blivit super-Mario igen. Den 35-årige veteranen gjorde två mål när Tre Kronor slog ärkerivalen Finland med 4–2 –Det skönaste är att spöa Finland på deras hemmaplan, säger Luleåcentern som äntligen är skadefri.

Sverige fick jubla i Nokia Arena där hemmanationen och arvfienden Finland besegrades med 4–2.

Ishockey2023-11-12 18:22

Den förre NHL- och KHL-forwarden slet först av korsbandet och när han kom tillbaka i fjol i sin nya klubb Luleå blev han skadad direkt igen. Det blev bara tolv matcher innan fick opereras för en fraktur i knäskålen.

Nu blir han bättre och bättre för varje vecka.

Fyra mål och tre assist i Luleå under hösten följdes upp av tre mål och en assist under Karjala.

"Blev jätteglad"

Därmed blev han målbäst i Tre Kronor och delat poängbäst med Victor Ejdsell.

– Jag blev jätteglad när Sam ringde och det är kul att få vara med och se nya Tre Kronor. Det är lite annat, säger han och fortsätter:

– Jag har hört mycket gott om Sam och det är en sån hockey jag vill spela, med kontroll, fart, vända snabbt, hålla pucken inom laget. Jag njöt av att spela, säger han.

Mot Finland slog han till två gånger. Först pricksköt han kvitteringen till 1–1 sedan gjorde han 3–1-målet via skridskon på finländske backen Mikael Seppälä.

– Första var en jättebra passning (från Anton Bengtsson), målvakten hann inte över. Andra är lite flyt som studsar på deras back och i mål.

Fyra raka mål

Svenskarna hamnade i tidigt underläge, men gjorde sedan fyra raka mål, två av dem i första perioden och de två följande inom loppet av två minuter av andra perioden.

– Jag blev förvånad över hur tyst det var i hallen, men det var kanske för att vi tog ledningen snabbt, säger Kempe om inramningen bland 11 642 åskådare i Nokia Arena.

Kempe gjorde sitt första landslagsframträdande sedan VM 2021 och tycker inte ännu att han är tillbaka till nivån innan skadorna.

– Det viktigaste är att jag nu får spela utan smärta. Jag vill väl ta några steg till, få upp frekvensen och explosiviteten, säger han.

Sam Hallam är nöjd med Kempe:

– Det är en erfaren kille som spelar smart och har spetsegenskaper offensivt.

Efter fiaskostarten med 0–4 i första perioden mot Tjeckien i Växjö har Tre Kronor växt hela vägen. Segrarna över Schweiz och Finland innebar att Sverige tog andraplatsen i turneringen efter Tjeckien.

– Vi kom alldeles fel på första matchen. Så egentligen sammanfattar jag väl tre matcher i Karjala med åtta klart godkända perioder och en riktigt dålig. Den kostade oss en match, tyvärr, säger Hallam.

Nästa turnering spelas i december och då är planen för Sam Hallam att ta ut ett nytt lag.

Sedan ska de bästa från de två första turneringarna spelas i hemmaturneringen i Karlstad i februari.

Mario Kempe i Luleåtröjan. Arkivbild.
Fakta: Så fortsätter Tre Kronors säsong

14-17 december: Swiss Hockey Games (Schweiz).

8-11 februari 2024: Beijer Hockey Games (Karlstad).

11-19 april: Dubbellandskamper mot Finland (Finland).

22-25 april: Dubbellandskamper mot Finland (Sverige).

2-5 maj: Czech Hockey Games (Schweiz/Tjeckien).

8-27 maj: VM i Tjeckien (Prag och Ostrava). Sverige spelar sitt gruppspel i Ostrava.