Svåraste idrottspokalen att vinna

26-årige NHL-backen Niklas Hjalmarsson har haft en hektisk sommar. Inte nog med att hans Chicago Blackhawks vann Stanley Cup i slutet av juni, han har även hunnit med att gifta sig med sin Elina. Nyligen hemkommen från smekmånaden på Bali var Niklas hemma i Russnäs och Eksjö med idrottsvärldens kanske allra kändaste pokal.

Mästaren med bucklan. Niklas Hjalmarsson, från Russnäs och med Eksjö HC som moderklubb, vann Stanley Cup för andra gången tidigare i sommar. Igår firades han på Stortorget i Eksjö. Foto: Andreas Brodin

Mästaren med bucklan. Niklas Hjalmarsson, från Russnäs och med Eksjö HC som moderklubb, vann Stanley Cup för andra gången tidigare i sommar. Igår firades han på Stortorget i Eksjö. Foto: Andreas Brodin

Foto:

Ishockey2013-08-16 22:21


Första gången Russnäs stolthet Niklas Hjalmarsson vann Stanley Cup var för tre år sedan. I år vann han för andra gången. Hans Chicago Blackhawks inledde den nedkortade lockoutsäsongen med att inte förlora under ordinarie speltid på 24 matcher. Hela grundserien var en 48 matcher lång framgångsrik marsch till slutspelet.
- Det gick otroligt bra, eftersom vi har så bred och bra trupp tror jag att vi gynnades av att det var en kortare och mer intensiv säsong än vanligt. Enda gången vi var illa ute under säsongen var mot Detroit i slutspelet när vi låg under med 3-1 i matcher, men lyckades vända serien och vinna, säger Niklas. Finalserien mot Boston vann Chicago med 4-2 efter en makalös vändning i tredje periodens slutminuter. De kvitterade till 2-2 med 76 sekunder kvar och bara 17 sekunder senare satte Dave Bolland 3-2 och Blackhawks var mästare för andra gången sedan 2010.
- Det är otroligt häftigt, det är en stor utmaning att ens ta plats i ett NHL-lag och sedan dessutom ta sig till slutspel och gå hela vägen. Det har krävts mycket arbete för att kunna sitta här nu, men jag är verkligen inte mätt på framgång, säger Niklas.

Mottagande på torget
Efter ett besök i Eksjös ishall, där Hjalmarssons hockeyläger är i full gång, var det dags för de jublande Eksjöborna att ta emot hockeyhjälten på torget.
Till tonerna av Chicagos berömda målsång klev Niklas upp på scenen med pokalen sträckt över huvudet. Pokalen ja, den väger 15,5 kilo och består av 97 procent silver. Fyra personer är heltidsanställda för att ta hand om och se efter den när den reser jorden runt.
Med sig på scenen hade han även sin nyblivna fru, Elina, de gifte sig i slutet av juli och kom hem från sin bröllopsresa för ett par dagar sedan.
Efter en dryg timme på scenen drog Niklas vidare i en röd London-buss, till Jönköping för ytterligare firande och middag med familj och vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!