Svenskarna matchhjältar i Calgaryseger

Två svenskar, Elias Lindholm och Jacob Markström, blev matchhjältar för Calgary i 1–0-segern över Dallas i första slutspelsmatchen i NHL. Två andra, Rasmus Andersson och John Klingberg, slogs och fick matchstraff. –Vi spelade inget vidare, men det skiter man i en sån här gång, säger Lindholm till Aftonbladet.

Calgarys Elias Lindholm, till höger, firar sitt mål med Johnny Gaudreau i första Stanley Cup-matchen mot Dallas.

Ishockey2022-05-04 05:53

Lindholm gjorde matchens enda mål, fem minuter in i första perioden i powerplay.

– Det tror man inte när man gör ett så tidigt mål. Jag tyckte bara det var skönt att känna att jag kunde fortsätta som i grundserien och näta även i playoff. Men det blev ju viktigt, säger Lindholm till Aftonbladet.

Målvakten Jacob Markström räddade alla 16 skott från Dallas. Bland annat ett med tån från Tyler Seguin i tredje perioden. Han utsågs till matchens bäste spelare.

– ”Markan” var som vanligt riktigt stabil, men i övrigt vet jag inte om vi spelade något vidare, säger Lindholm.

"Mycket känslor"

I slutet av första perioden började Calgarys Rasmus Andersson och Dallas John Klingberg att slåss.

– Det var inget man trodde skulle hända, men så blev det. Det är mycket känslor i en sådan här match, säger Lindholm till Expressen.

Eftersom bråket uppstod medan ett annat pågick fick de svenska backarna matchstraff.

– Det blev lite körigt att slutföra matchen med bara fem backar, men det var ju lika för bägge lagen, det jämnade ut sig, säger Lindholm till Aftonbladet.

Ligaettan förlorade

Washington vann första mötet mot grundseriens etta Florida med 4–2.

– Det här är en bra tankeställare. Det här är slutspelshockey, säger Floridatränaren Andrew Brunette.

Florida ledde med 2–1 inför den tredje perioden, men gästerna Washington lyckades få in pucken tre gånger i den avslutande perioden.

Kuznetsov tillsammans med TJ Oshie, Tom Wilson och Lars Eller gjorde mål för Washington som knep en av wildcard-platserna till slutspelet. Nicklas Bäckström noterades för en assist.

Sergej Bobrovskij räddade 34 puckar för Florida, som slutade etta efter grundsäsongen – inte bara i östra konferensen utan i hela ligan.

– Det kommer att bli svårt. Vi har haft många svåra matcher och vi hanterade inte det här så bra som vi skulle ha velat. Det här är en bra ögonöppnare. Det här är slutspelshockey, säger Floridatränaren Andrew Brunette efter matchen.

Colorado körde över Nashville med 7–2 i första åttondelsfinalmötet. Nashville hämtade sig aldrig efter fem Coloradomål i första perioden, ett målskytte som inleddes efter 2.20 genom Nathan MacKinnon, som blev tvåmålsskytt i matchen.

Den svenske Coloradokaptenen Gabriel Landeskog svarade för ett mål och en assist.