Svenskarna tongivande i Detroits jättevändning

Fyramålsunderläge efter en period. Trots det vann Detroit borta mot Pittsburgh med 5–4 – mycket tack vare lagets svenskar. –Vi svarade väldigt bra, säger Detroits tränare Derek Lalonde.

Magnus Hellberg räddade Sidney Crosbys friläge.

Ishockey2022-12-29 05:53

När Jason Zucker satte 4–0 till Pittsburgh i slutet av första perioden var nog de flesta överens om varthän det barkade.

Men Detroit ville annorlunda.

Magnus Hellberg byttes in i stället för Ville Husso efter finländarens tuffa första period. Svensken spikade igen helt samtidigt som offensiven kuggade i.

Efter två perioder hade Detroit krympt Pittsburghs ledning till två mål.

Med fem minuter kvar att spela satte Jonatan Berggren 3–4 och två minuter senare kom kvitteringen av David Perron, assisterad av Lucas Raymond.

Detroit kunde till slut avgöra till 5–4 i förlängningen och säkra en smått sensationell seger.

– Vi var mycket bättre och var fantastiska i andra och tredje perioden. Vi svarade väldigt bra på en dålig period och vi fick det vi förtjänade, två poäng, säger Detroits tränare Derek Lalonde till Detroit Free Press.

Hellberg hyllas: "Fantastisk"

Lucas Raymond noterades för två assist, Elmer Söderblom för en och Jonatan Berggren för ett mål. Magnus Hellberg räddade samtliga 19 skott han fick emot sig.

Just Hellberg fick ta emot en del superlativ av tränare Lalonde, bland annat efter en vass räddning på Pittsburgh-stjärnan Sidney Crosbys frilägesavslut.

– Han var fantastisk i samband med den viktiga räddningen och sin bästa hockey spelade han i matchens slutminuter, säger Lalonde.

Linus Ullmarks succésäsong i NHL fortsätter. I toppmötet med New Jersey visade Bostons svenske målvakt vägen i 3–1-segern.

Ullmark höll emot bra på bortais trots ordentligt tryck från New Jersey som hade övertaget i första perioden sett till antal skott på mål: 16–8.

Efter en målfattig första period tog Boston över mer och mer och sköt fler skott, vilket gav utdelning då Trent Frederic, med assist av Hampus Lindholm, fick in ett första mål efter knappt nio minuter.

New Jerseys Nico Hischier kvitterade tidigt i tredje perioden, med assist av Fabian Zetterlund.

Framspelare Lindholm

I 16:e spelminuten återtog Boston ledningen då Patrice Bergeron fick in pucken i motståndarnas kasse. Även det målet var framspelat av Hampus Lindholm.

Drygt två minuter senare satte lagkamraten Pavel Zacha spiken i kistan och gjorde 3–1 till Boston. Ullmark räddade totalt 29 skott och blev därmed utsedd till en av matchens lirare.

Boston har varit ligans bästa lag när snart halva säsongen är färdigspelad och toppar tabellen med 59 poäng.

– Det handlar om en process och detaljerna. Det är det vi gör och jag tycker att det är vår identitet, säger lagkaptenen Patrice Bergeron till NHL:s officiella hemsida.