Svenskt flippermål visade vägen för Arizona

Ett mål som taget ur ett flipperspel. Så visade Oliver Ekman-Larsson vägen för sitt Arizona när laget inledde jakten på en slutspelsplats. Det blev till slut 4–3 i premiären mot Nashville.

Oliver Ekman-Larsson (nummer 23) och de andra i Arizona jublar efter ett mål mot Nashville.

Ishockey2020-08-03 02:50

Arizona har rivstartat sitt playoff till NHL-slutspelet.

Det tog laget knappt 16 minuter att pricka in tre mål mot Nashville.

Oliver Ekman-Larsson visade vägen med ett helt misslyckat skott. Men alla skott behöver ju inte vara bra för att ge utdelning, svenskens kanon var via en Nashvilleklubba på väg två meter till höger om mål när den träffade Matt Duchenes axel och helt ställde Juuse Saros i Nashvilles mål.

– Det var en bra start vi fick där. När man får ett sånt mål ger det en mer kraft och vi tackar och tar emot alla sådana studsar i matchen och hela serien, säger Michael Grabner, som själv senare gjorde avgörande 4–1.

1–0 hade då blivit 3–0 och en speciell blågul målkung reducerat för Nashville.

Med tre sekunder kvar av öppningsperioden gav Filip Forsberg sitt lag ett litet hopp i spel i numerärt överläge. Men målet var mest kosmetika som inte dolde det faktum att Arizona var det bättre laget under matchens första timme. Nashville vaknade inte riktigt förrän i tredje perioden.

"Bara att se framåt"

Ryan Ellis reducerade till 2–4 innan Forsberg på nytt gav sitt lag hopp, när han prickade in 3–4, men närmare än så kom laget inte.

– I en ideal värld hade vi vunnit alla matcher genom hela slutspelet, men det kommer ju inte att hända. Det är inte så mycket vi kan göra åt den första matchen nu, det är bara att se fram emot match två (på tisdag). Vi får försöka att titta på vad vi gjorde bra och vad vi kan förbättra, vi har inte tid att tänka på vad som kunde ha hänt, säger Forsberg.

För Arizona var segern den allra första i ett NHL-slutspel sedan 2012.

– Killarna är laddade. Det var skönt att få en sådan här start. Nu kan vi fokusera på nästa match och jag tror att segern kommer att ge extra energi i nästa match, säger Grabner.

Philadelphia vann enkelt

Philadelphia inledde sitt spel i Toronto och seedningskvalet till Stanley Cup-slutspelet på bästa sätt. Laget van premiärmatchen mot Boston med 4–1.

Det dröjde visserligen till den andra perioden innan nollan spräcktes, men sedan trillade tre puckar in bakom Jaroslav Halak under en knappt kvarts spel.

Premiärmålskytten Michael Raffl, som även passade till Nate Thompsons 2–0, fick lämna isen i tredje perioden, med en befarad skada. Då hade Joakim Nordström passat fram till Chris Wagners tröstmål för Boston.

De andra två lagen i gruppen är Washington och Tampa Bay, de möts natten till tisdag, svensk tid. Målskillnad spelar mindre roll i gruppspelet, om lagen hamnar på samma poäng skiljs de åt via grundseriens poängprocent.

Fakta: Playoff till Stanley Cup-slutspelet

De 24 högst rankade lagen i NHL som tabellerna såg ut när ligan blåstes av i mars har chansen att ta hem Stanley Cup-pokalen.

Åtta av de lagen är direktkvalificerade till åttondelsfinaler. Övriga 16 gör upp om de åtta återstående platserna, i det som kan kallas playoff till Stanley Cup-slutspelet, i bäst av fem matcher.