Sverige besegrade Tyskland – Lindbom matchhjälte

Efter Sveriges 11–0-seger mot Österrike i JVM-premiären i ishockey ställdes juniorkronorna mot Tyskland. Då satt segern långt inne. Juniorkronorna vann till slut med 1–0 – tungan på vågen blev den svenska målvakten Carl Lindbom. –Det är roligt så klart, säger Lindbom till TT.

Sverige besegrade Tyskland med 1–0 i JVM i ishockey.

Ishockey2022-12-27 22:01

Sverige har nu två raka segrar i JVM. Målvakten Carl Lindbom ser även anledningar till att det svenska segertåget kanske kan komma att fortsätta.

– Vi är ett bra tränat lag – så vi kommer att orka, säger han till TT.

Sverige inledde matchen med att skjuta mängder av skott mot den tyske målvakten Nikita Quapp. Dock utan att skapa några riktigt heta målchanser.

I stället var det tyskarna som hotade Carl Lindbom i det svenska målet – speciellt eftersom Ludvig Jansson och Elias Petterson, i tur och ordning, drog på sig varsin utvisning. En storspelande Lindbom lyckades dock med parad efter parad.

Enligt Lindbom hade (förbundskapten Magnus Hävelid förberett det svenska laget på en tajt match.

– "Hävan" sa till oss innan matchen att vara beredda, säger målvaktsstjärnan till TT.

"Håller dem kvar i matchen"

I första periodens slutsekunder lyckades Sverige till slut spräcka Quapps och Tysklands nolla. Adam Engströms backskott letade sig, via ett tyskt försvarsben, hela vägen in i mål.

– Jag tycker han (Quapp) gör en riktigt bra insats. Jag tycker att det är han som håller dem kvar i matchen, säger Lindbom.

Sverige dominerade andra perioden spelmässigt, men Quapp fortsatte storspela. Med knappt fyra minuter kvar kom den svenska storstjärnan Fabian Lysell fri – men drogs ner och fick straff. På straffen stod Quapp återigen i vägen, den gången med benskyddet.

– Första touchen så tycker jag den studsar upp lite i luften, pucken, så när jag kommer närmare mål försöker jag bara få kontroll på den. När jag märker att jag har kontroll på den är jag precis vid målet – så då får jag lite panik och försöker bara skjuta tunnel, säger Lysell i SVT:s sändning.

Sveriges ledning var således endast 1–0 inför sista perioden, trots massivt spelövertag.

"Jätteroligt"

I tredje perioden drog Sverige på sig ett par utvisningar, och Lindbom tvingades återigen till ett par fina paradräddningar för att freda det svenska målet.

I slutminuterna radade tyskarna upp jätteläge efter jätteläge, men Lindbom stod emot och Sverige kunde därmed hålla undan och vinna med 1–0. Lindbom har fått en drömstart på JVM-karriären; två matcher, två segrar och två hållna nollor.

TT: Hur känns det med två raka segrar?

– Det är jätteroligt, säger Lindbom.

TT: Vad tar ni med er från den här matchen?

– Försvarsspelet skulle jag säga. Sen tycker jag att vi skapar mycket också, säger Lindbom.