Sverige fjärde raka seger efter kross

Första mästerskapsmötet med Ungern på 88 år – då blev det svensk kross. Tre Kronor vann med 7–1 och tog fjärde raka segern i ishockey-VM. Jacob de la Rose gjorde två mål och backen Henrik Tömmernes fyra målgivande passningar. –Vi städar av det bra, säger Tömmernes till SVT.

Jacob de la Rose firar efter att ha gjort sitt första av två mål i storsegern över Ungern.

Ishockey2023-05-18 17:28

Segern innebär att Sverige i praktiken är klart för kvartsfinal med elva inspelade poäng. Teoretiskt är det inte klart ännu, men att svenskarna skulle kamma noll i resterande tre gruppspelsmatcher samtidigt som andra resultat går emot är knappast troligt.

Förbundskapten Sam Hallams lag hade haft två vilodagar efter Finlandsmatchen och mötet med Ungern var den första mästerskapsmatchen mot nykomlingen sedan VM 1935.

Sverige tog greppet och ledde med 3–1 efter första perioden. Men spelet var långa stunder slarvigt och Ungern skapade flera vassa lägen framför Jesper Wallstedt i det svenska målet.

– Stundtals är det bra, men i vissa lägen tappar vi lite ödmjukhet och spelar lite för svårt, säger Jacob de la Rose, den defensive centern i fjärdekedjan.

Skott i krysset

Han klev fram och gjorde ett av målen efter ett snyggt skott i krysset i friläge i numerärt underläge.

– Det var skönt att få göra mål, det är inte så ofta nu för tiden så man blir glad, säger de la Rose vars mål betydde 2–0.

Senare blev han tvåmålsskytt då han också gjorde 6–1-målet.

Då hade Oscar Lindberg dessförinnan gjort 1–0 redan efter 93 sekunder.

Ungern reducerade till 1–2 genom Roland Kiss innan Dennis Everberg gjorde 3–1 på en drömpassning från nyanlände NHL-förstärkningen Timothy Liljegren som gjorde debut i Tre Kronor.

Bakom ryggen

Torontobacken rundade den ungerska kassen och spelade bakom ryggen till Everberg som fick halvöppet mål.

Liljegren svarade för totalt två målgivande passningar.

I den andra perioden skärpte svenskarna till spelet och vann skotten med förkrossande 18–0.

André Petersson gjorde Sveriges blott andra power play-mål i spel fem mot tre.

Jonatan Berggren, Detroitforwarden, var ny i förstakedjan där han ersatte Alexander Nylander bredvid supertalangen Leo Carlsson och Lucas Raymond.

Kedjan snurrade friskt i andra perioden – och till slut blev det också mål genom Berggren.

– Det alltid bra att få lite mer målskytte på alla spelare, säger Tömmernes till SVT.

I tredje perioden kom andra målet från kedjan då Lucas Carlsson visade upp sina mjuka handleder då han först gjorde en dragning och sedan slog en flippassning fram till Lucas Raymond som i öppet läge gjorde 7–1.

Backen Henrik Tömmernes gjorde i samband med målet sin fjärde assist i matchen.

23/5 USA (15.20).

Kvartsfinaler spelas den 25 maj, semifinaler den 27 maj och medaljmatcher den 28 maj.