Sverige förlorade mot USA – trots Åhmans storspel

Det stod 3–3 efter de 60 ordinära minuterna i semifinalen mellan Sverige och USA i U18–VM. Med bara 21 sekunder kvar av den tio minuter långa förlängningen avgjorde USA genom Sean Dhooghe.

Ishockey2017-04-23 10:19

Efter att ha vänt ett 2–1–underläge till 3–2 inom några minuter i den tredje perioden såg det ljust ut för svensk del. Men USA ville annorlunda, och kvitterade med tolv minuter kvar att spela.

Det var också amerikanerna som började klart bäst. Ledningsmålet kom efter drygt tio minuter, genom Michael Pastujov. En ledning man sedan vaktade perioden ut.
I mittakten steppade Sverige upp en del – tack vare en pangstart. Isac Lundeström kvitterade efter blott 39 sekunder.

I takt med att perioden fortlöpte tog dock USA över mer och mer, mycket berodde på Sveriges oförmåga att utnyttja de numerära överlägen man fick. USA tog vara på sitt och återtog ledningen när Max Gildon pangade in ett direktskott bakom Åhman efter 13:31. Amerikansk ledning efter två, alltså.

Men Sverige klarade av att vända underläget i tredje perioden. Först kvitterade man genom Fabian Zetterlund, och Marcus Sylvegård pricksköt Sverige till ledning efter sju minuter av den tredje. Kvitteringen kom så småningom. Bara en dryg minut efter Sylvegårds mål hittade Quinn Hughes in med pucken mellan benen på VIK-produkten Adam Åhman.
I övertiden skapade amerikanerna klart mest, och Åhman fick sträcka ut både en och två gånger. Till slut fick amerikanerna utdelning. En svensk back tappade pucken, bjöd Dhooghe på ett friläge, som lirkade in pucken mellan benen.

– Åhman var riktigt bra, och räddade länge Sverige i förlängningen, sa experten Mike Helber i CMore.