Sverige gick på dansk smäll i VM-premiären

Sverige inleder ishockey-VM i rejäl uppförsbacke. Det blev förlust mot Danmark med 3–4 i premiären i Riga. –Vi har en del att jobba på. Det är en väldigt dyrköpt läxa. Det kan man lugnt säga, säger Tre Kronors Carl Klingberg till SVT.

Det blev en tung start för Tre Kronor i ishockey-VM. Förlust mot Danmark.

Ishockey2021-05-22 13:46

På förhand sågs årets VM-upplaga av Tre Kronor som ett av de mest stjärnfattiga på många år. Och farhågorna visade sig stämma.

Danmark tog sin allra första seger mot Sverige i VM-sammanhang i ishockey.

Ett uddlöst Tre Kronor blev stora delar av matchen neutraliserade av ett danskt lag där stjärnan Nicklas Jensen blev stor matchhjälte med tre mål och en målgivande passning.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv har fått en hel del att tänka på efter en svensk VM-premiär i Riga som inte rätade ut så många frågetecken kring det svenska spelet.

– Generellt vill vi inte torska mot Danmark. Jag tycker vi spelar upp oss, men det är fortfarande lite för uddlöst, säger Carl Klingberg till SVT.

Klingberg tvåmålsskytt

Ett samspelat danskt lag med den spetsiga offensiv som Tre Kronor till stora delar saknade skakade om ett Sverige som hade svårt även med defensiven mot de danska attackerna.

Den handfull NHL-förstärkningar som skulle leda den svenska offensiven lämnade isen utan att ha noterats vare sig för mål eller assistpoäng.

Istället klev Schweiz-proffset Carl Klingberg fram som målskytt med två fullträffar under matchen.

– Det är lite ovant med stor is för en del och det är många nya som inte har spelat ihop. Det kommer att bli bättre, men generellt är det klart att vi ska förbättra oss, säger Klinberg till SVT.

Sverige hade ledningen med 2–1 i slutet av den andra perioden, då Danmark vände matchen.

När Oscar Lindberg och dansken Oliver Lauridsen blev utvisade för lite gruff tog Danmark initiativet när det blev stora ytor i spelet fyra mot fyra.

Vände på 36 sekunder

Danskarna gjorde två mål under loppet av 36 sekunder och en svensk ledning förbyttes i underläge med 2–3.

Nicklas Jensen kunde helt fri trycka in kvitteringen bakom svenske målvakten Viktor Fasth med en elegant backhand och en dryg halvminut senare spelade Jokeritstjärnan fram Emil Kristensen som sköt 3–2.

Det innebar en scenförändring i matchen där Tre Kronor såg ut att ha fått fart på spelet efter en trög inledning. 15.09 in i andra perioden gav Henrik Tömmernes Sverige ledningen genom att skjuta 2–1.

Danmark dominerade den första perioden, skottstatistiken 7–3 till danskarna var en tydlig indikation på den svaga svenska starten, även om det inte blev några mål.

Efter en mållös första period fick Sverige 1–0 till skänks. Carl Klingberg utnyttjade ett felpass i dansk försvarszon och kunde ensam med målvakten ge Tre Kronor ledningen.

Nicklas Jensen kvitterade emellertid för Danmark efter ungefär den halva andra perioden.

När Danmark vänt matchen utökades ledningen till 4–2 – Nicklas Jensen igen – i den tredje perioden med tolv minuter kvar av matchen och trots att Carl Klingberg reducerade drygt två minuter senare kunde Sverige inte komma ikapp. Trots att Sverige tog ut målvakten med två minuter kvar.

Förbundskapten Johan Garpenlöv valde att sätta veteranen Viktor Fasth i det svenska målet och han fick släppa in fyra mål bakom sig. Frågan är om Bars Kazan-målvakten Adam Reideborn får chansen i nästa match.

Den spelas redan på söndagen mot Belarus.