Sverige gick på knock – klart för VM-kvartsfinal

Sverige blixtstartade mot Frankrike i VM och gjorde fyra mål på sju skott i första perioden. Mer blev det inte. VM-debutanten Fabian Zetterlund gjorde sina premiärmål och blev tvåmålsskytt i 4–0-segern.

Fabian Zetterlund gjorde två mål och var nära hattrick redan i första perioden i Tre Kronors segermatch över Frankrike.

Ishockey2023-05-20 21:30

Den femte raka svenska segern innebär att Tre Kronor är klart för kvartsfinal och klev upp på andra plats i Tammerforsgruppen, en poäng bakom ledande USA som har tagit full pott med 15 poäng. Finland är trea, en poäng bakom men med en match mer spelad än både Sverige och USA.

Det mesta talar för att Tre Kronors gruppavslutning mot USA på tisdag blir helt avgörande i kampen om gruppsegern. Dessförinnan ställs Sverige mot Danmark på måndag eftermiddag.

– Jag tror att vi kommer få två lite tuffare matcher här i slutet, säger Tre Kronors målvakt Lasse Johansson till SVT.

Tre Kronor visade upp en skoningslös effektivitet i första perioden och gjorde fyra mål på sju skott.

Dessutom hade laget tre ramträffar.

"Desperat räddning"

Frankrike sköt åtta skott – men fick ingen utdelning efter att ha rånats av Frölundamålvakten Lasse Johansson som gjorde något av turneringens räddning.

Två franska spelare kom fria och Charles Bertrand spelade i sidled till Dylan Fabre som "bara" skulle förpassa pucken i mål. Men Lasse Johansson fällde ut höger benskydd och gjorde en sanslös räddning.

– Jag försöker bara vänta ut och stå på fötterna så länge som möjligt. Sedan får man sträcka ut och göra en lite desperat räddning på slutet. Det var skönt att jag fick den på mig, säger Johansson.

Fabian Zetterlund stod för två av de svenska målen – hans första i VM – och var dessutom bara en ribbträff från hattrick.

– Skoj, vi vet själva att vi kan spela bättre men två mål för mig själv är sjukt kul. Det är så klart skönt för framtiden, säger han till SVT.

Assistshow av Tömmernes

Pär Lindholm (1–0) och Jonatan Berggren (3–0) gjorde övriga svenska mål i inledningsperioden.

Två av fullträffarna kom i numerärt överläge – därmed fördubblade svenskarna sitt powerplayfacit på en period.

Backen Henrik Tömmernes noterades för tre assist i öppningsperioden och hade därmed gjort sju passningspoäng på de fyra senaste perioderna med förra matchen mot Ungern inräknad.

Frankrike bytte målvakt efter 20 minuter då Quentin Pappilon ersatte Julian Junca.

Han satte också stopp för raset och höll rent resten av matchen.

Fabian Zetterlund hade en hattrickpuck inne i slutet av matchen, men den hade sparkats i mål och blev inte godkänd.

De svenska supportrarna trivdes och några av dem visade upp i skrift hur nöjda de var.

23/5 USA (15.20).

Kvartsfinaler spelas den 25 maj, semifinaler den 27 maj och medaljmatcher den 28 maj.