Sverige kräver bubbla i Ryssland

Den på förhand kritiserade Karjalaturneringen beskrivs som en stor framgång rent virusmässigt. Nu kräver Sverige en liknande bubbla för att åka på nästa turnering i Ryssland. –Det är en förutsättning för att vi ska skicka ett lag, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.

Olof Östblom. Arkivbild.

Olof Östblom. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2020-11-08 19:20

Östblom är chef för både landslags- och tävlingsverksamheten på Svenska ishockeyförbundet och var i Helsingfors som general manager i Tre Kronor.

Sveriges deltagande i Karjalaturneringen var ifrågasatt av många inför, inte minst på grund av smittspridningen bland SHL-lagen.

Men dubbla test inför och bubblan i Helsingfors ser ut att ha fungerat bra. De svenska spelarna testas en sista gång i kväll innan de ansluter till sina klubblag på måndagen.

– Jag tycker finländarna har gjort ett fantastiskt jobb och våra spelare har också hanterat det här bra, säger Östblom.

Kräver bubbla

Nästa landslagsturnering är Channel One Cup i Ryssland den 17-20 december. Den Rysslandsbaserade KHL-ligan har haft det tufft med smittspridningen och enligt ryska förbundets uppgifter har över 400 spelare testats positivt för covid-19 under hösten.

Men Östblom berättar att ryssarna flaggat för att det blir en turnering. Sverige och de andra lagen kräver dock en bubbla likt den i Helsingfors.

– Det är väl en förutsättning för att vi och alla andra länder ska skicka ett lag. Då ska säkerheten vara så hög som den har varit här i Finland, säger han.

"Har fungerat"

Två av ishockeylandslagen, Juniorkronorna (J20) och Småkronorna (J18), fick sina samlingar brutna och matcherna mot Finland inställda tidigare i veckan. Östblom menar att han är nöjd med hur det hanterades.

– Det system vi har haft har fungerat. Vi har i ett tidigt skede hittat positiva fall och då valt att avbryta för att inte få ytterligare spridning. Men vi kan aldrig garantera en hundraprocentig säkerhet, det ser vi runt om i hela samhället att det är svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!