Sverige slog Schweiz – kan vinna turneringen

Tre Kronor och Finland får göra upp om segern i Beijer Hockey Games. Sverige vann med 2–0 mot Schweiz och på söndag väntar en klassisk finnkamp om turneringssegern i Malmö arena.

Svenskt jubel efter att Lucas Wallmark satt 1–0 mot Schweiz i hemmaturneringen i Malmö arena. Tre Kronor vann till slut med 2–0.

Ishockey2023-02-11 14:21

Efter förlängningsförlusten (1–2) mot Tjeckien i torsdags krävdes det en trepoängare mot Schweiz för att Tre Kronor skulle kunna utmana om segern i hemmaturneringen i Malmö arena.

Tidigare under lördagen hade Finland kört över Tjeckien med 6–1 och gått upp på fem poäng efter två matcher. Finländarna vann sin premiär mot Schweiz med 6–5 efter straffar.

Nu blev det till slut en 2–0-seger för Sverige efter att Lucas Wallmark nätat i den första perioden och Oscar Lindberg utökat i slutskedet av matchen.

Måste vinna

På söndag möts Sverige och Finland – då måste Tre Kronor ta minst två poäng för att vinna hemmaturneringen.

Mot Tjeckien ansåg den nye förbundskaptenen Sam Hallam – som inlett sin tid på posten med två raka turneringssegrar – att Sverige startade lite försiktigt.

Nu var de svenska spelarna påkopplade direkt vid nedsläpp. Centern Lucas Wallmark satte kvitteringen mot Tjeckien – nu satte Zürichproffset ledningsmålet mot Schweiz efter 9.25 minuter, i numerärt överläge.

Kort därefter drabbades Sverige av en tung skada. Forwarden André Petersson var vass mot Tjeckien och glödhet i Karjalaturneringen i november (fyra mål), men nu tvingades HV71-spelaren utgå med smärtor i vänsterknäet. Det är oklart hur skadad 32-åringen är.

Schweiz fick endast iväg fem skott mot mål i den första perioden, men Tre Kronor-målvakten Jhonas Enroth tvingades till flera svettiga räddningar.

Blågult dominerade även i den andra perioden, men fick inte hål på Sandro Aeschlimann.

Tredje raka

Att det till slut skulle bli en målmässigt jämn match var ingen skräll. Sverige har vunnit två gånger om med 3–2 mot Schweiz denna säsong, men båda matcherna har gått till förlängning.

Schweiz imponerade dock inte offensivt – när det återstod sju minuter av matchen hade schweizarna endast fått iväg tio skott sammanlagt mot Enroth. Å andra sidan räddades 34-åringen vid ett tillfälle av sin stolpe.

Visserligen skapade Schweiz ett visst tryck i ett numerärt överläge, men när det återstod knapp fyra minuter satte Oscar Lindberg 2–0.

Fakta: Beijer Hockey Games

Landslagsturneringen Beijer Hockey Games avgörs torsdag, lördag och söndag. Alla matcher utom en spelas i Malmö arena.

Här är alla matcher:

Torsdag: Sverige–Tjeckien 1–2 efter förlängning, Schweiz–Finland (i Zürich) 5–6 efter straffar.

Lördag: Finland–Tjeckien 6–1, Sverige–Schweiz 2–0.

Söndag: Schweiz–Tjeckien (kl 12), Sverige–Finland (kl 16).