Sverige tänker spela hårt i VM – trots förbudet

Lina Ljungblom är en av dem som jublar över att tacklingar införs i svensk damishockey. Men på VM är det inte tillåtet – och Modoforwarden och de andra svenskorna måste anpassa sig. –Jag tror det blir ganska lätt. Här tillåts mer fysiskt spel, säger hon.

Lina Ljungblom gillar att tacklingar tillåts i svensk ishockey – och tänker spela hårt i VM också. Arkivbild.

Lina Ljungblom gillar att tacklingar tillåts i svensk ishockey – och tänker spela hårt i VM också. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2022-08-24 18:49

I våras kom beskedet att tacklingar införs på prov i SDHL och damettan under den kommande säsongen.

Motiveringen är att antalet hjärnskakningar har minskat de senaste åren när hårdare fysiskt spel har tillåtits. Så nu lägger Svenska ishockeyförbundet till att införa tacklingar, dock inte på öppen is.

Damkronornas riviga och fysiska forward Lina Ljungblom tycker det är bra.

– Jag tycker det är väldigt kul, både att det blir roligare att spela och att det passar min speltyp. Jag tror det är bra för damhockeyn också, säger hon.

Internationellt är tacklingar inte tillåtna. Trots att klubbarna nu tränat med tacklingar i spelet under försäsongen tror Ljungblom inte att det blir några problem att anpassa sig i VM.

– Internationellt tillåts mer fysiskt spel och många av de tjejerna som är här är bättre fysiskt tränade också. Det är inte jättestor skillnad. Så vi ska ändå ha det fysiska i oss och visa vilka som bestämmer ute på isen. Det ska vara tufft att möta Sverige, säger 20-åringen.

Men hon medger att gränsen mellan vad som är tillåtet och inte är hårfin.

– Jo, det är klart, men jag ser hellre att man tar en utvisning för att ha varit lite för tuff i närkamperna än åt andra hållet. Domarna här ser det på ett annat sätt, gör man det för att vinna pucken är det okej, säger hon.

Sverige möter Danmark i VM-premiären på torsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!