Talangens sköna debut: "Han var grym"

SHL-debut och första seriematchen för nya klubben Färjestad. Då visade 20-årige målvaktstalangen Carl Lindbom upp sig från sin bästa sida. –Han var grym, riktigt bra, säger segerskytten Jonathan Andersson efter 4–1-vinsten i mästarmötet med Växjö.

Målvaktstalangen Carl Lindbom var en av nyförvärven som såg till att Färjestad vann mästarmötet över Växjö.

Ishockey2023-09-14 21:36

Det var nyförvärvens kväll i Färjestad i mötet mellan de två senaste årens mästare.

David Tomasek gjorde ledningsmålet (1–0), Jonathan Andersson det matchvinnande målet (2–1) och Carl Lindbom radade upp vassa räddningar.

Den 20-årige målvakten från Djurgården – utsedd till hockeyallsvenskans bäste målvakt i fjol – lurade bland annat kompisen Noah Östlund på flera vassa lägen.

Den hetaste räddningen kom i andra perioden när Lindbom gjorde en snabb sidledsförflyttning när Östlund hade jätteläge och halvöppet mål.

– Det är en jättebra kompis och en grym spelare. Det är skönt att göra varje räddning, men lite extra när det är en bra kompis, säger Lindbom som lurade Östlund, Växjös bäste spelare i premiären, redan före matchen.

– Han frågade om jag skulle stå och då sade jag nej bara för att luras lite, skrattar Lindbom som i somras skrev NHL-kontrakt med Stanley Cup-mästaren Vegas och är utlånad till Färjestad.

"Ganska nervöst"

Han var nöjd med kvällen som slutade med att han räddade 20 av 21 skott.

– Det var jättekul, jättemycket stöd från läktarna. Det var ganska nervöst i början, men det släppte ganska snabbt. Växjö kom ut bra och jag fick lite skott på mig i början, säger han.

Två andra nyförvärv låg också bakom segern.

Tjeckiske landslagscentern David Tomasek sköt ledningsmålet i spel fem mot tre.

Växjö kvitterade i andra perioden genom Dylan McLaughlin men i den tredje perioden rusade Färjestad iväg och gick från 1–1 till 4–1.

Växjö började perioden i numerärt överläge och hade chansen att ta greppet.

Sekunderna efter att Färjestad blev fulltaligt kunde i stället Jonathan Andersson skjuta det vinstgivande 2–1-målet.

Han slog in returen sedan lagkaptenen Linus Johansson, precis utkommen från utvisningsbåset, först skjutit.

"Såg en lucka"

Det var givet för den offensive backen från Luleå att kliva framåt i det läget.

– Ja, de tappade några gubbar där så jag såg en lucka. Det var ett bra skott av "Limpan" och sedan studsade den perfekt till mig, säger Andersson.

Om nyförvärvens lyckade kväll säger Andersson:

– Det bygger på självförtroendet för en när man kommer till en ny klubb att göra ett bra första intryck. Så det var den perfekta starten.

Joakim Nygård gjorde 3–1 i numerärt underläge och Michael Lindqvist 4–1 i tom bur.

Växjötränaren Jörgen Jönsson var inte nöjd med hans lag spel i numerärt överläge, tre missade chanser och ett insläppt mål.

– Det som sårar oss otroligt mycket i kväll är vårt spel i numerärt överläge. Dels skapar Färjestad en del chanser, vi släpper in ett mål, det tar momentum och energi av oss. Det är frustrerande, säger Jönsson.