Den klassiska ishockeyföreningen från Gävle, näst mesta mästarna på herrsidan med 13 SM-guld, hade en minst sagt turbulent säsong i fjol.
Först efter en oviss kvalserie mot HV71 klarade herrlaget nytt kontrakt.
Nu gör klubben en omstart. Hela styrelsen avsattes eller avgick, klubbdirektören är ny (Ikeas förre Sverigechef Håkan Svedman), herrarnas sportchef likaså, tränarstaben på herrsidan fick sparken redan inför kvalet och de som tog över är också ersatta. Bara damernas sportchef Erika Grahm och damlagets tränare Henrik Glaas är kvar.
Det värsta var inte det sportsliga haveriet – utan när två av herrspelarna, med några veckors mellanrum, häktades misstänkta för våldtäkt.
Unicef hoppade av
Händelser som fick Unicef, FN-organet som jobbar för barns rättigheter, att tills vidare avbryta samarbetet med klubben och flera företag ställde sig avvaktande till fortsatt samarbete.
Först efter det andra fallet stängdes spelarna av. Misstankarna om våldtäkt är nu nedlagda och den ene spelaren är tillbaka i laget, den andre utreds fortfarande för våld i nära relation och är fortsatt avstängd.
– Det blev en helt annan dimension, inte bara hockey. De här anklagelserna som de två hade mot sig är oerhört tragiska för alla inblandade och något Brynäs tar avstånd från. Som det hanterades då var kanske inte helt rätt och det ledde ju till ännu fler rubriker, säger Magnus Kangas.
TT: Hur jobbar ni vidare med det här?
– Föreningen i sig har ju gjort det arbetet tidigare också som är byggt på RF/Sisu och deras värdegrundsarbete. Nu anser jag kanske att Brynäs inte har mer problem än andra föreningar, men det är en fråga vi måste ta seriöst för att påverka de yngre människor vi har i klubben. Det är många yngre, även i vårt seniorlag, säger Kangas.
TT: Kan du ge något konkret exempel på vad ni gör?
– Ett konkret exempel, och det gjorde förra klubbledningen bra, var att man samlade herrlaget och plockade in en före detta polis och en jurist som pratade om hur det kan vara att vara en offentlig person. En hockeyspelare i Gävle är verkligen en offentlig person, är man dessutom knuten till Brynäs så finns det vissa andra förväntningar på en, man kan inte vara ute och festa på krogen. Då blir det tidningsrubriker.
Extra besvärande
Kangas håller med om att saken blev extra besvärande med tanke på klubbens satsning på dam- och flickhockeyn.
– Jo, kanske, det blir en förtroendefråga. Jag är jäkligt glad att vi gått så hårt in för dam- och flickhockeyn, det senaste jag hörde är att vi har fler flick- än pojkspelare bland de yngre.
– Mina erfarenheter från näringslivet är att de industrier jag varit i är väldigt mansdominerade och när man konsekvent börjar rekrytera kvinnor så märks det. Man börjar utmana normer och det börjar hända saker i laget som jobbar som är väldigt positiva, säger Kangas som är vd för pappersbruket Mondi Dynäs i Kramfors.
När Kangas valdes till ordförande den 28 juni, efter ett årsmöte som pågick i fem och en halv timme, tog han och nya styrelsen fram ett 100-dagarsprogram med sex övergripande punkter. Efter drygt 70 dagar på posten är hälften av dem klara och de andra påbörjade. Bland annat ska en general manager, en sportsligt ansvarig, tillsättas.
Hoppas fira SM-guld
Ekonomiskt har klubben det tufft efter det gigantiska minusresultatet, 23 miljoner. Det ekonomiska tappet ger effekt på den sportsliga satsningen i framför allt herrlaget.
När dessutom pandemi fortfarande råder är den ekonomiska osäkerheten stor. Ändå är Magnus Kangas, som säger att han tog på sig ordförandejobbet för kärleken till klubben, försiktigt optimistisk:
– Jag känner att föreningen har en ganska ljus framtid, även om det rent finansiellt är ansträngt. Spelmässigt så vann vi Skoda Trophy, så jag kan inte mer än att lyssna på dem runt laget och de är glada över vad de ser. Damerna behöver man egentligen inte kommentera. Vi har ett starkare lag än i fjol och det är nästan så att man förväntar sig en final och hoppas att det blir SM-guld.
TT: Långsiktigt, vad vill ni uppnå?
– Jag hoppas att vi får ett väldigt attraktivt hockeygymnasium både på tjej- och killsidan, att vi har bra juniorlag på både tjej och killsidan och att SDHL- och SHL-laget ligger topp 4 respektive topp 6. Det blir aldrig som på 60- och 70-talet igen på herrsidan då man inte hade lika många spelarövergångar. Men att vi bygger en stabil bas så att man är med bland de lag det snackas om. Att vi är en attraktiv förening med ett starkt varumärke.