Täta SHL-schemat som kan grusa OS-drömmen

Fem matcher på åtta dagar innan OS-avresan. Tre Kronors backstjärna Jonathan Pudas, 28 år, erkänner att coronaoron finns där när SHL-schemat går på högvarv. –OS är i mina ögon det största så det blir nervöst att man ska missa det, säger Skellefteåspelaren.

Jonathan Pudas. Arkivbild.

Jonathan Pudas. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ishockey2022-01-24 15:16

Kirunaprodukten har öst in poäng, 6 mål och 35 poäng på 32 matcher, leder backarnas poängliga överlägset och är näst bäste svenske poängplockare i SHL hittills.

Det gjorde att han var mer eller mindre given i det OS-lag som förbundskaptenen Johan Garpenlöv presenterade i fredags.

Men med all smittspridning som varit inom ishockeyn den senaste månaden blir det nervösa dagar innan Tre Kronors avresa till Peking den 2 februari.

Framför allt för de tio SHL-spelare som togs ut i OS-truppen. KHL tidigarelade sitt OS-uppehåll på grund av hög smittspridning till mitten av januari och schweiziska NL tar paus på fredag.

Tätt program

SHL-spelprogrammet är tätt hoppackat på grund av tidigare uppskjutna matcher och Jonathan Pudas Skellefteå tillhör de lag som har flest matcher innan avresan. Bortamatchen mot Växjö på tisdagen är den första av fem matcher fram till nästa tisdag – om inte smittspridning skulle stoppa matcher.

I förra veckan hade SDHL ett liknande spelschema och Damkronorna har redan fått byta ut fyra spelare i sin OS-trupp efter positiva covid-19-tester.

– Man är lite nervös, man försöker väl göra det man kan för att skydda sig privat i alla fall. Med det yrke vi har är det svårt att skydda sig till hundra procent. Man får hoppas på det bästa, säger han.

"Ganska åtstramat"

TT: Vad försöker du tänka på extra?

– Vi har ganska åtstramat hur många man umgås med utanför isen och där försöker man göra det man kan. Behöver man handla gör man inte det när det är som mest rusning, säger han.

Sedan NHL hoppade av från OS på grund av smittspridningen har röster i Sverige höjts för att SHL skulle ta samma beslut, men de flesta spelare är positivt inställda.

– I mina ögon är OS det största man kan göra som hockeyspelare. Det kommer att bli extremt häftigt, en härlig utmaning att få chansen att åka dit och slåss om medaljer, säger Pudas som är OS-debutant och förra säsongen gjorde sitt första VM.

Pudas ser en fördel med att spela så tätt inpå – om skador och sjukdomar kan undvikas:

– Man kommer att komma in i väldigt bra matchform, det hade varit tufft att inte spela på några veckor innan man åker dit och sedan en vecka där innan vi börjar spela. Så det blir perfekt, man kommer att vara i bra form, säger han.

Skellefteå kan dessutom vara i serieledning när han försvinner då serietvåan bara är två poäng bakom ledande antagonisten Luleå och dessutom har tre matcher mindre spelade.

Fakta: Tre Kronor inför OS

2 februari: Avresa med chartrat flyg till Peking.

3-9 februari: Träning och eventuellt en inofficiell träningsmatch mot Tjeckien den 6:e.

10 februari: OS-premiär mot Lettland.

Sverige möter sedan också Slovakien (11/2) och Finland (13/2) i gruppspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!