Tedenby: "Måste få lite självförtroende"

Inte ett mål på drygt tre matcher och fem raka förluster. Inte ens med en ny tränare kan SHL-jumbon HV71 bryta förlusttrenden. –Vi måste få ett förlösande mål och lite självförtroende, suckar HV-forwarden Mattias Tedenby efter 0–3 borta mot Timrå.

Timråjubel efter Filip Hållanders 2–0-mål. HV-målvakten Joni Ortio deppar.

Ishockey2023-10-26 21:20

Efter hemska 0–8 hemma mot Malmö i lördags sparkades Tomas Montén och förre guldtränaren Johan Lindbom plockades ned i båset från sin post som klubbdirektör.

Effekten?

Ingen omedelbar i alla fall.

Efter 0–2 mot Malmö i tisdags blev det 0–3 mot Timrå på torsdagen.

På åtta bortamatcher den här säsongen har HV71 inte tagit en enda, ynka poäng.

Vad värre är: laget har inte gjort mål på 190 minuter och 18 sekunder, Joonas Nättinen i bortaförlusten mot Örebro (2–6) för en vecka sedan.

"Skapa vår egen tur"

Mattias Tedenby är en av lagets offensiva stjärnor som måste leverera.

– Vi måste få ett skräpmål, något att bygga på. Men vi måste skapa vår egen tur, vara bättre framför kassarna och vara lite jobbigare, säger Tedenby, två mål och fem poäng hittills den här säsongen.

Han har svårt att förklara orsaken till den offensiva torkan.

– Jag vet inte om folk åker runt och tänker att vi måste sätta försvarsspelet. Jag vet faktiskt inte. Vi måste kolla video i morgon och se vad vi kan göra bättre.

Nyckelmatch nästa

SHL-jumbon har ytterligare en bortamatch på lördag, den tredje den här veckan, mot nästjumbon Oskarshamn som är tre poäng före.

Om förändringarna med tränarbytet säger Tedenby:

– Det är lite smågrejer vi har ändrat på i spelet och förhoppningsvis kan det ge oss någon slags trygghet. Det är den vi letar efter.

Nygamle centern Nick Shore, tillbaka efter att ha misslyckats ta en NHL-plats med Carolina, gjorde sin första match liksom backen Oliwer Kaski som varit skadad i säsongsstarten.

HV71 började piggt mot Timrå, utan att skapa de där riktigt heta målchanserna.

När Timrå väl tagit ledningen med 1–0 fem minuter in i andra perioden var det som om allt rasade.

Timråkaptenen Anton Lander bröt sin tolv matcher långa måltorka och strax därefter gjorde Filip Hållander samma sak när han gjorde 2–0 på egen retur.

Jonathan Dahlén fastställde 3–0 i den tredje perioden med sitt sjätte mål för säsongen.

Timrå klättrade upp på kvartsfinalplats och är sexa.

– Det är en skön seger. Det var inget skönspel, men när vi gör 1–0 tar vi över och spelar bra. Då är det inget snack, säger Dahlén.

Timrå fick målvakten Jacob Johansson skadad efter en smäll mot huvudet i första perioden, men Tim Juel kom in och höll rent.

HV:s nygamle tränare Johan Lindbom kunde inte peka ut rätt riktning heller mot Timrå.
Fakta: HV:s resultat sedan SM-guldet 2017

2017-18: Åtta i grundserien, utslaget i åttondelsfinal i slutspel.

18-19: Åtta, utslaget i kvartsfinal.

19-20: Femma, slutspelet inställt.

20-21: Sist, degraderat efter förlust i nedflyttningskval.

21-22: Uppflyttning efter serievinst i hockeyallsvenskan och seger i slutspelet/kvalet.

22-23: Elva.

Fakta: HV:s tränarkarusell