Tillbaka i hallen där precis allt hände

Fredagen den 23 september 2016. Det var kvällen då Mora IK havererade defensivt och varningsklockorna ringde hela vägen från Småland till Dalarna. – Det är oacceptabelt att släppa in sju mål. Det skulle vi ha gjort bättre, säger Pierre Engvall om första mötet med Västerviks IK.

Pierre Engvalls målexplosion mot Västervik i höstas gav inga poäng på grund av en tam defensiv. I kväll återvänder Mora dit.

Pierre Engvalls målexplosion mot Västervik i höstas gav inga poäng på grund av en tam defensiv. I kväll återvänder Mora dit.

Foto: Viktor Allvin

Ishockey2016-12-27 10:01

Pierre Engvall gjorde fyra (!) mål mot Västervik när lagen möttes för första gången i september. Det räckte inte till någonting. 
Succénykomlingen vann med 7–5 i en smått galen match mot Mora. 
Försvaret var näst intill obefintligt i båda lagen och Dalalaget hade bitvis bjudningsfest och skickade oannonserade passningar åt alla håll och kanter.

– Inget av lagen kan vara nöjda med den matchen. Vi slarvade, gav bort puckar och tänkte för offensivt. I sådana lägen gäller det att man försöker stoppa blödningen och hittar det enkla men vi fick det inte att funka. Vi gjorde misstag på misstag, säger Pierre Engvall. 

Storförlusten blev en väckarklocka för Mora som då hade släppt in 14 mål på de fyra inledande matcherna. 
Skrämmande dåliga siffror som med tiden har förbättrats.
De har tagit sig tillbaka till grunderna och på de 25 matcherna efter debaclet har de släppt in godkända 57 mål. 
– Alla har kommit in i det, vi är säkrare i vår spelidé och tar smartare beslut. Jag kan lova att vi är mycket stabilare i försvarsspelet nu, säger Engvall. 

För Engvalls del var det ändå en hygglig kväll. Det var fyra förlösande mål för 20-åringen som sommaren 2014v draftades av Toronto Maple Leafs. 
I fjol gick det tungt – tolv mål på 50 matcher. 
Matchen i Västervik gav honom skjuts framåt. Facit efter 29 matcher: tio fullträffar. 
– Skönt att det lossnade på det viset, jag hade ju inte gjort något mål före den matchen. Det fick fart på mig. 

Västervik kommer till kvällens match med gryende form. De har nämligen tagit poäng i elva av de tolv senaste matcherna.
– Det tyder på styrka, att vi alltid ger oss själva chansen att vara med i matcherna. Trots att vi inte levererar topphockey varje kväll håller vi oss kvar och jobbar tillsammans, säger Västervikstränaren Mattias Karlin.

Detta blir lagens tredje möte med varandra och det andra mötet vann Mora med 3–1.
– De har flera individuellt skickliga spelare som har bra fart, så det gäller att vi håller våra positioner. Annars finns det risk för att det blir öppet.
Karlin ställer upp laget på samma sätt som mot Björklöven och Jonas Fransson står. 

Alla spelare är friska och krya efter ledigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!